Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (5 Βήματα Για Την Αντιμετώπιση Των Περιστατικών Ανεπιθύμητης Μάσησης Στον Σκύλο)

Η ανεπιθύμητη μάσηση αντικειμένων αποτελεί ένα αρκετά κοινό πρόβλημα στους νεαρούς σκύλους και πηγάζει από το γεγονός ότι τα κουτάβια χρησιμοποιούν το στόμα τους ως μέσο για να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Παρότι αυτή είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά για τα κουτάβια, δεν παύει να είναι ανεπιθύμητη όταν εκδηλώνεται σε ακατάλληλα αντικείμενα, όπως τα παπούτσια, τα έπιπλα ή ακόμα και τα χέρια και τα πόδια μας. Εάν δεν διορθωθεί αυτή η ανεπιθύμητη συμπεριφορά, μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη καταστροφή των προσωπικών μας αντικειμένων, σε διαταραχή της μεταξύ μας σχέσης, ενώ μπορεί ακόμη και να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του τετράποδου φίλου μας.
Τα νεογιλά δόντια ενός σκύλου θα ανατείλουν μεταξύ της ηλικίας των τριών έως οκτώ εβδομάδων και περίπου στην ηλικία των τεσσάρων έως έξι μηνών αυτά τα δόντια θα αντικατασταθούν σταδιακά από τα μόνιμα. Η οδοντοφυΐα είναι μια επώδυνη διαδικασία και τα κουτάβια έχουν την τάση να μασούν περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, επειδή τα ούλα τους είναι ερεθισμένα σε αυτή τη φάση και μέσω της μάσησης ανακουφίζονται. Έτσι, τα περιστατικά μάσησης ακατάλληλων αντικειμένων είναι πιο πιθανό να συμβούν κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, αλλά αν δεν διορθωθεί αυτή η συμπεριφορά μπορεί να γίνει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, ακόμα και μετά την ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών και την ολοκλήρωση της περιόδου αλλαγής τους.

Παρακάτω παρατίθενται 5 βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διορθώσουμε τις εκδηλώσεις ανεπιθύμητης μάσησης στον σκύλο πριν αυτές γίνουν σοβαρό πρόβλημα:

1. Αποκλείουμε την ύπαρξη προβλημάτων υγείας
Το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθούμε ότι το κουτάβι μας δεν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Διατροφικές ελλείψεις που προκαλούνται από κακή διατροφή ή/και εντερικό παρασιτισμό μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές αλλοτριοφαγίας (κατανάλωση ξένου σώματος). Τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα ναυτίας που μπορεί να πυροδοτήσει τη μάσηση αντικειμένων ως αντίδραση στην προσπάθεια ανακούφισης. Επομένως, είναι σημαντικό να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό μας για να αποκλείσουμε κάποια υποκείμενη παθολογική κατάσταση που μπορεί να προκαλεί ή να συμβάλλει στις εκδηλώσεις περιστατικών αλλοτριοφαγίας.
 
2. Περιβάλλον ασφαλές για το κουτάβι μας
Ελέγχουμε τον χώρο για πιθανούς κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν για το γεμάτο περιέργεια κουτάβι μας. Απομακρύνουμε τα οικιακά καθαριστικά, τα χημικά, καθώς και τα δυνητικά τοξικά φυτά (αν έχουμε) από τους χώρους τους οποίους επισκέπτεται ο μικρός μας φίλος. Τα καλώδια πρέπει να καλύπτονται ή να είναι απρόσιτα για να αποφευχθεί η μάσηση τους με αποτέλεσμα την ηλεκτροπληξία. Τοποθετούμε σε κάποιο απρόσιτο σημείο αντικείμενα που μπορεί να παρακινήσουν την περιέργεια του κουταβιού μας, όπως παπούτσια και κάλτσες, παιδικά παιχνίδια και άλλα παρόμοια. Αποκλείουμε την πρόσβαση σε δωμάτια που δεν είναι ασφαλή για το κουτάβι μας, ενώ μπορούμε να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να μένει στο crate για τις στιγμές που δεν μπορούμε να έχουμε την πλήρη επίβλεψή του.
 
3. Ενθαρρύνουμε τη μάσηση κατάλληλων αντικειμένων
Παρέχουμε κατάλληλα παιχνίδια ενδεδειγμένα για τον σκοπό της μάσησης, τα οποία απολαμβάνει ο σκύλος μας. Κάθε σκύλος έχει τη δική του προσωπική προτίμηση ως προς το τι προτιμά να μασάει και να παίζει. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με προϊόντα, όπως το ακατέργαστο δέρμα και τα κόκκαλα του βόειου κρέατος, καθώς υπάρχει κίνδυνος από το παρατεταμένο μάσημα να μαλακώσουν με αποτέλεσμα να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια που μπορούν να καταποθούν και να προκαλέσουν φαινόμενα απόφραξης του πεπτικού σωλήνα. Μπορεί να καταλήξουν να κολλήσουν στον οισοφάγο ή στο λεπτό έντερο, επομένως συνιστάται η επίβλεψη όταν δίνουμε τέτοιου είδους λιχουδιές και καλό είναι να αποφεύγονται. Αποφεύγουμε τα κόκκαλα κοτόπουλου, και γενικότερα πάσης φύσεως κόκκαλα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση στον βλεννογόνο του γαστρεντερικού συστήματος. Τα οδοντικά στικ είναι μια καλή επιλογή για την κάλυψη των μασητικών αναγκών του τετράποδου φίλου μας, ενώ παράλληλα προάγουν και την οδοντική υγιεινή. Τα παιχνίδια για σκύλους, όπως οι μπάλες και τα παιχνίδια τύπου kong μπορεί να αρέσουν στον σκύλο μας, απλά φροντίζουμε να επιλέξουμε ένα μέγεθος που είναι κατάλληλο για εκείνον. Θα πρέπει να μπορεί να το σηκώνει και να το μεταφέρει, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μην μπορεί να το καταπιεί. Εάν αγοράσουμε στον σκύλο μας κάποιο παιχνίδι τύπου kong, βεβαιωνόμαστε ότι η τρύπα στο παιχνίδι δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει στην κάτω γνάθο του. Επίσης, αποφεύγουμε να δίνουμε στον σκύλο μας αντικείμενα, όπως ένα παλιό παπούτσι για να μασήσει, γιατί δεν θα ξέρει τη διαφορά μεταξύ του παλιού παπουτσιού και ενός ολοκαίνουργιου ζευγαριού, με αποτέλεσμα να μασήσει τα παπούτσια που ετοιμαζόμαστε να φορέσουμε!
 
4. Αποθαρρύνουμε τη μάσηση ανεπιθύμητων αντικειμένων
Ακολουθώντας το δεύτερο βήμα, θα έχουμε ήδη ελαχιστοποιήσει το μέγεθος της αταξίας που μπορεί να κάνει ο μικρός μας φίλος. Εάν διαπιστώσουμε ότι ο σκύλος μας μασάει κάτι ακατάλληλο, διορθώνουμε αυτή τη συμπεριφορά παίρνοντας το αντικείμενο και επιπλήττοντάς τον. Παράλληλα, φροντίζουμε να στρέψουμε την προσοχή του σε ένα κατάλληλο αντικείμενο μάσησης και τον επιβραβεύουμε όταν μασάει το εν λόγω αντικείμενο. Σταδιακά, ο σκύλος μας θα μάθει ποια αντικείμενα είναι δικά του και ποια όχι. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αποθαρρύνουμε το μάσημα εάν πρόκειται για μια ήδη καθιερωμένη συνήθεια. Κάποια πικραντικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται αποτρεπτικά, μπορούν να εφαρμοστούν στο αντικείμενο που δεν θέλουμε να μασήσει ο σκύλος μας, ώστε να μάθει να αφήνει το αντικείμενο.
 
5. Ασχολούμαστε με τον σκύλο μας παίζοντας μαζί του
Ένας κουρασμένος σκύλος είναι καλός σκύλος! Αφιερώνουμε χρόνο παίζοντας με τον σκύλο μας καθημερινά. Αυτό όχι μόνο ενισχύει τον δεσμό που έχουμε μαζί του, αλλά παράλληλα βοηθάει τον σκύλο μας να εκτονώσει την ενέργειά του μέσω του παιχνιδιού και όχι μασώντας ακατάλληλα αντικείμενα.

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Πώς Μπορούμε Να Αποτρέψουμε Το Κουνελάκι Μας Από Το Να Μασάει Το Κλουβί Του)

Τα κουνέλια έχουν έμφυτη την τάση να μασούν συνεχώς, μια απολύτως φυσιολογική συνήθεια για τα κουνέλια. Αυτό το κάνουν είτε για να ακονίσουν τα δόντια τους, είτε επειδή βαριούνται. Δυστυχώς, εάν αυτή η συνήθεια ξεφύγει των φυσιολογικών ορίων, τα κουνέλια μπορεί να αρχίσουν να μασούν το κλουβί τους. Μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά, ώστε να προστατεύσουμε το κλουβί του μικρού μας φίλου, αλλά και το ίδιο το κουνέλι μας προσφέροντάς του τα κατάλληλα πράγματα που ενδείκνυνται να μασήσει. Εάν το κουνέλι μας μασάει το κλουβί του επειδή θέλει κάτι να κάνει, φροντίζουμε να του αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας μαζί του ή παρέχοντάς του παιχνίδια που μπορεί να ροκανίσει με ασφάλεια και πάντα υπό επίβλεψη.
 
Ανακατεύθυνση Συμπεριφοράς
  1. Μπορούμε να ψεκάσουμε με κάποιο εξειδικευμένο πικραντικό σπρέι στις περιοχές του κλουβιού που μασάει το κουνέλι μας. Μπορούμε να προμηθευτούμε ένα τέτοιο σπρέι, για αποτροπή της μάσησης, από κάποιο κατάστημα με είδη για κατοικίδια. Ψεκάζουμε με το προϊόν τα σημεία τα οποία μασάει συνήθως το κουνέλι μας.
    • Εάν δεν επιθυμούμε να αγοράσουμε κάποιο προϊόν, μπορούμε να δοκιμάσουμε να βάλουμε 1 μέρος λευκό ξύδι με 3 μέρη νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ακολούθως να ψεκάσουμε το κλουβί. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα αρκετά δυνατό άρωμα που θα αποτρέψει το κουνέλι μας να μασήσει τα κάγκελα του κλουβιού.
    • Το πικραντικό σπρέι εξασθενεί μετά από λίγες μέρες, γι' αυτό θα πρέπει να ψεκάσουμε εκ νέου το κλουβί εάν παρατηρήσουμε ότι το κουνέλι μας αρχίζει να το μασάει ξανά.
  2. Χτυπάμε παλαμάκια και λέμε, "Όχι!" όταν δούμε το κουνέλι μας να μασάει το κλουβί. Ξαφνιάζουμε το κουνέλι μας μόλις παρατηρήσουμε ότι αρχίζει να μασάει. Χτυπάμε τα χέρια μας και λέμε με σταθερό τόνο φωνής, "Όχι!", χωρίς να φωνάξουμε. Αυτό μπορεί να αποτρέψει προσωρινά το κουνέλι μας από το να μασήσει το κλουβί του, ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε τη συμπεριφορά του.
    • Είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε κάθε φορά που βλέπουμε το κουνέλι μας να μασάει το κλουβί, προκειμένου να ανακατευθύνουμε τη συμπεριφορά του αμέσως.
  3. Δίνουμε στο κουνέλι μας ένα παιχνίδι μάσησης αμέσως αφού το ξαφνιάσουμε. Μόλις το κουνέλι μας σταματήσει να μασάει το κλουβί του, του προσφέρουμε κάτι νέο για να μασήσει. Εάν το κουνέλι μας δεν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον, θα το βγάλουμε από το κλουβί και θα του δώσουμε την ευκαιρία να παίξει μαζί μας ή να τρέξει λίγο.
    • Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε το κουνέλι μας να σταματήσει να μασάει το κλουβί του, δοκιμάζουμε να ανακινήσουμε ένα κουτάκι με κέρματα (μπορούμε να πάρουμε ένα κουτάκι αναψυκτικού, να το καθαρίσουμε και να τοποθετήσουμε μέσα κάποια κέρματα). Ο ξαφνικός θόρυβος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός στο να τραβήξει την προσοχή του κουνελιού μας.

Παρέχουμε στο κουνέλι μας πράγματα κατάλληλα και ασφαλή για μάσηση
  1. Ανανεώνουμε τακτικά το χόρτο με φρέσκο στο κλουβί του κουνελιού μας, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Το κουνέλι μας χρειάζεται κάτι θρεπτικό για να μασήσει όλη την ημέρα. Γεμίζουμε το κλουβί χόρτο (timothy, orchard grass κ.λπ.) και το ανανεώνουμε μερικές φορές την ημέρα, ώστε να διατηρείται φρέσκο.
    • Η διατροφή του κουνελιού μας πρέπει να αποτελείται σε ένα ποσοστό 80% από χόρτο. Το χόρτο είναι εξαιρετικό για το πεπτικό σύστημα των κουνελιών, ενώ παράλληλα μέσω της μάσησης ακονίζουν τα δόντια τους.
  2. Παρέχουμε εναλλακτικές λύσεις στο κουνέλι μας που θα μπορεί να μασήσει με ασφάλεια, όπως διάφορα μασητικά παιχνίδια τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από κάποιο κατάστημα με είδη για κατοικίδια ζώα.
Διασκεδάζουμε το κουνελάκι μας και το κρατάμε χαρούμενο
  1. Τοποθετούμε νέα παιχνίδια μέσα στο κλουβί του κουνελιού μας. Εάν το κουνέλι μας μασάει το κλουβί λόγω πλήξης, τότε φροντίζουμε να του προσφέρουμε μερικά νέα παιχνίδια. Μπορούμε να αγοράσουμε παιχνίδια που είναι ασφαλή για τον μικρό μας φίλο (και για μάσηση) ή μπορούμε να φτιάξουμε μερικά μόνοι μας! Μπορούμε για παράδειγμα να πάρουμε ένα άδειο ρολό χαρτιού υγείας και να το γεμίσουμε με χόρτο πριν το βάλουμε στο κλουβί.
    • Αλλάζουμε τα παιχνίδια όταν το κουνέλι μας αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του για αυτά. Μπορεί να αρχίσει να μασάει ξανά το κλουβί του αν βαρεθεί με τα ίδια παλιά μασητικά παιχνίδια.
  2. Δίνουμε στο κουνέλι μας την ευκαιρία να τρέξει. Το κουνέλι μας μπορεί να νιώθει περιορισμένο, ειδικά αν δεν έχει πολύ χώρο στο κλουβί του. Φτιάχνουμε έναν κλειστό χώρο έξω ή μέσα στο σπίτι μας, όπου είναι ασφαλής για το κουνέλι μας για να τρέχει και να ξεμουδιάζει. Το κουνέλι μας μπορεί να εξερευνήσει τον χώρο ή να σκάψει (αν βρίσκεται σε κάποια αυλή), ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται έξω από το κλουβί του, γεγονός που μπορεί να μειώσει το μάσημα λόγω πλήξης. Ασφαλώς, σε περίπτωση που φτιάξουμε αυτόν τον χώρο εκτός σπιτιού, προσέχουμε και επιβλέπουμε το κουνελάκι μας, ώστε να μην φύγει ή εκτεθεί σε κάποιο κίνδυνο.
    • Τα κουνέλια είναι πιο δραστήρια κατά την αυγή και κατά το σούρουπο. Αυτές τις ώρες της ημέρας ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αφήσουμε το κουνέλι μας να βγει από το κλουβί του για να τρέξει ελεύθερα, ενώ παράλληλα είναι και μια καλή ευκαιρία για να παίξουμε μαζί του.
  3. Παίζουμε με το κουνελάκι μας κάθε μέρα. Για να μειώσουμε το μάσημα λόγω πλήξης, παίζουμε με το κουνέλι μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Στο πλαίσιο του παιχνιδιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες φορές και λιχουδιές παρακινώντας περισσότερο τον μικρό μας φίλο. Φυσικά με μέτρο και χωρίς να γίνεται κατάχρηση, ώστε να μην πάρει το κουνελάκι μας περιττό βάρος. Μερικά κουνέλια μπορεί να ικανοποιούνται περισσότερο με μια αγκαλιά, σε σχέση με το έντονο και ενεργητικό παιχνίδι, ειδικά αν το κουνελάκι μας είναι μεγαλύτερο ηλικιακά.
  4. Μπορούμε να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο να πάρουμε άλλο ένα κουνελάκι για παρέα. Τα κουνέλια αγαπούν την παρέα, οπότε αν αφήνουμε το κουνέλι μας μόνο του για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μπορεί να αρχίσει να μασάει το κλουβί του, επειδή νιώθει μοναξιά και βαριέται. Ένα νέο κουνέλι μπορεί να κάνει τον μικρό μας φίλο πιο χαρούμενο, με αποτέλεσμα να μην αισθάνεται πλέον τόσο πολύ την ανάγκη να μασήσει το κλουβί του.
    • Εάν πάρουμε άλλο ένα κουνέλι, βεβαιωνόμαστε ότι το κλουβί είναι αρκετά μεγάλο και για τα δύο ζώα. Το κλουβί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε και τα δύο κουνέλια να είναι άνετα και να μπορούν να κινούνται και να ξεμουδιάζουν πλήρως. Δύο κουνέλια μεσαίου μεγέθους χρειάζονται πιθανά ένα κλουβί διαστάσεων περίπου 1,1 m2.

 

Πηγή: www.wikihow.com
Σχετικά προϊόντα

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Ο Σκύλος Μου Μασάει Αντικείμενα)

Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους μας. Επιστρέφουμε σπίτι από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και ο σκύλος μας είναι ενθουσιασμένος που μας βλέπει. Με το που μπούμε όμως στο σπίτι, αντικρίζουμε το «πεδίο μάχης» στο οποίο έχει μετατραπεί το σπίτι μας. Μασημένα έπιπλα, κομματιασμένα μαξιλάρια και ένας θεός ξέρει τι άλλο… Είναι αρκετό για να μας κάνει να μην θέλουμε να αφήσουμε ποτέ ξανά τον σκύλο μας μόνο του. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κόψουμε αυτή την κακή συνήθεια στον σκύλο μας ο οποίος μασάει τα πάντα! Ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα για να αποτρέψουμε το κουτάβι μας από το να καταστρέψει τα αγαπημένα μας αντικείμενα.
 
Αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο ο σκύλος μας έχει την τάση να μασάει αντικείμενα
Πιθανότατα έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα πιάνοντας το κουτάβι μας να μασάει αντικείμενα που δεν πρέπει. Μπορεί να είναι απογοητευτικό και επικίνδυνο εάν ο σκύλος μας αρχίσει να μασάει έπιπλα, ηλεκτρικά καλώδια ή άλλα αντικείμενα στο σπίτι. Γιατί όμως ένας σκύλος να το κάνει αυτό;
  • Πείνα
Εάν ο σκύλος μας πεινάει ή η διατροφή του είναι πιο περιορισμένη, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να μασήσει αντικείμενα που μοιάζουν ή μυρίζουν όπως το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί αναζητά με κάποιον τρόπο την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Έτσι, αν δούμε τον σκύλο μας να μασάει κάτι που δεν πρέπει, ίσως είναι καιρός να αξιολογήσουμε εκ νέου τη διατροφή του.
  • Άγχος Αποχωρισμού
Όταν ένας σκύλος μένει μόνος του, μπορεί να βιώσει άγχος αποχωρισμού και το αίσθημα αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε διαταραχές συμπεριφοράς, όπως το μάσημα αντικειμένων και οι καταστρεπτικές τάσεις. Εάν αφήνουμε τον σκύλο μας μόνο στο σπίτι, θα πρέπει να του παρέχουμε πολλά παιχνίδια και τροφή για να τον κρατάμε απασχολημένο. Φυσικά καλό είναι να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας πρώτα, τόσο για την ενδεδειγμένη ποσότητα φαγητού, όσο και για την επιλογή παιχνιδιών που θα αφήσουμε στον σκύλο μας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να φάει κάτι που δεν πρέπει.
  • Μένουμε ψύχραιμοι
Με την εκτόνωση του θυμού μας στον σκύλο μας δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσουμε μεγαλύτερη αναστάτωση στον σκύλο μας, ο οποίος θα αναζητήσει κάποιο άλλο αντικείμενο για να μασήσει και να ηρεμήσει! Δύο πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να μετρήσουμε μέχρι το δέκα. Επίσης το να απομακρυνθούμε λίγο από τον χώρο για λίγα λεπτά μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε το κουτάβι μας ήρεμα και να προχωρήσουμε.
  • Διορθώνουμε τον σκύλο μας
Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τραβήξουμε το αντικείμενο ή να απομακρύνουμε τον σκύλο μας από αυτό. Αντίθετα, μπορούμε να τον ακουμπήσουμε απαλά στο λαιμό ή στη ράχη, για να αποσπάσουμε την προσοχή του από το αντικείμενο (ως διορθωτικό άγγιγμα).
 
 
Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας χρησιμοποιώντας βασικές εντολές
Οι σκύλοι είναι καταπληκτικά πλάσματα τα οποία μπορούν να διδαχθούν διάφορες βασικές εντολές. Η εκπαίδευση του σκύλου μας με τη χρήση αυτών των εντολών μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη.
  • Άφησέ το
Όταν ο σκύλος μας διακατέχεται από το αίσθημα της περιέργειας, και ας το παραδεχτούμε, συμβαίνει αρκετά συχνά, τότε η διδασκαλία της εντολής «άφησέ το» είναι απαραίτητη για την ασφάλειά του. Μπορεί η τάση του σκύλου μας για εξερεύνηση να τον οδηγήσει σε επικίνδυνες επιλογές που καλό είναι να αποφευχθούν.
  • Κάτσε
Συνήθως, αυτή είναι η πρώτη εντολή που μαθαίνουμε στον σκύλο μας, καθώς είναι πιο εύκολη η εκμάθησή της. Ένας σκύλος που υπακούει στις πιο βασικές εντολές είναι πιο ήρεμος και εύκολα διαχειρίσιμος από θέμα συμπεριφοράς.
  • Έλα
Το να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να έρχεται κοντά μας όταν του φωνάζουμε μπορεί να τον κρατήσει μακριά από μπελάδες, σε περίπτωση που μια πόρτα μείνει ανοιχτή ή λυθεί από το λουρί.
 
Ανακατεύθυνση της Συμπεριφοράς
Εάν η διορθωτική μας ανταπόκριση δεν έκανε τον σκύλο μας να υπακούσει, δοκιμάζουμε κάτι άλλο, όπως μια λιχουδιά ή ένα άλλο παιχνίδι. Η ανακατεύθυνση ενός σκύλου είναι απαραίτητη τόσο για τον ίδιο, όσο και για εμάς, καθώς μπορεί να τον κρατήσει ασφαλή αποτρέποντάς τον από μπελάδες. Υπάρχουν μερικά βασικά βήματα για την ανακατεύθυνση ενός σκύλου και με εξάσκηση, θα είμαστε σε θέση να επαναφέρουμε τον σκύλο μας στην τάξη εύκολα και γρήγορα.
  • Δημιουργία ενός θετικού συσχετισμού
  • Καλλιεργούμε και εξασκούμαστε με την διαδικασία της ανακατεύθυνσης χωρίς λιχουδιά
  • Μαθαίνουμε πότε είναι σκόπιμο να την αξιοποιήσουμε
  • Τακτική εξάσκηση
Είμαστε συνεπείς
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η συνέπεια είναι τόσο σημαντική κατά την εκπαίδευση των σκύλων είναι επειδή βασίζονται στη ρουτίνα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Στους σκύλους αρέσει να γνωρίζουν τι συμβαίνει και τι αναμένεται να ακολουθήσει. Εάν διαφοροποιούμε τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας από μέρα σε μέρα ή αλλάζουμε εκπαιδευτές, θα μπερδευτεί και μπορεί να μην ανταποκρίνεται το ίδιο καλά στην διαδικασίας της εκπαίδευσης. Το να είμαστε συνεπείς δείχνει στον τετράποδο φίλο μας ότι υπάρχει πάντα ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα για τις ενέργειές του, το οποίο τον βοηθά να μαθαίνει πιο γρήγορα και περιορίζει το αίσθημα απογοήτευσης που νιώθει τόσο εκείνος, όσο και εμείς!
 
Διεκδικούμε το αντικείμενο
Αξιοποιούμε την ενέργεια και τη γλώσσα του σώματός μας για να επικοινωνήσουμε με τον σκύλο μας και να τον κάνουμε να αντιληφθεί ότι το αντικείμενο είναι δικό μας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να θέσουμε ένα αόρατο όριο γύρω από εμάς και το αντικείμενο. Μια άλλη σύσταση είναι να απομακρύνουμε οτιδήποτε δεν επιθυμούμε να πλησιάσει ο σκύλος μας και είναι πέραν των νοητών ορίων που έχουμε θέσει. Ενθαρρύνουμε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να κρατήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα μακριά και πίσω από κλειστές πόρτες.
 
Βρίσκουμε παιχνίδια ασφαλή για μάσημα
Πολλοί σκύλοι έχουν τη συνήθεια να μασούν γιατί τους ηρεμεί. Τα κουτάβια κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας μασάνε για να ανακουφίσουν τον πόνο που αισθάνονται. Προσφέρουμε στον μικρό μας φίλο ένα αντικείμενο που θα μπορεί να μασήσει με ασφάλεια. Επίσης είναι σημαντικό να μην δίνουμε στο κουτάβι μας παλιά παπούτσια ή μαξιλάρια καναπέ για να παίξει και να μασήσει, καθώς αυτή η κίνηση θα του δώσει αντικρουόμενα μηνύματα, ότι αυτά τα είδη αντικειμένων μπορεί να τα μασήσει. Ο μικρός μας φίλος δεν μπορεί να διακρίνει τις αγαπημένες μας νέες γόβες από τις παλιές φθαρμένες μπότες.
 
Επιβλέπουμε τον σκύλο μας
Μέχρι ο σκύλος μας να μάθει να μασάει κατάλληλα παιχνίδια γι’ αυτό το σκοπό, δεν πρέπει να τον αφήνουμε ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ με ένα παιχνίδι. Όταν είναι χωρίς επίβλεψη, οι σκύλοι συχνά μασούν αντικείμενα που δεν πρέπει, όπως έπιπλα ή παπούτσια. Επιπλέον, το να αφήσουμε έναν σκύλο χωρίς επίβλεψη με ένα παιχνίδι μπορεί να είναι επικίνδυνο. Μπορεί να πνιγεί ή να καταπιεί ολόκληρο το αντικείμενο. Η επίβλεψη του σκύλου μας μπορεί να διασφαλίσει το γεγονός ότι θα παραμείνει ασφαλής και θα μασήσει μόνο τα κατάλληλα αντικείμενα.
Δυστυχώς, δεν έχουμε όλοι την πολυτέλεια του χρόνου να μείνουμε στο σπίτι για μεγάλο διάστημα ώστε να παρακολουθούμε και να εκπαιδεύουμε τον τετράποδο φίλο μας. Δοκιμάζουμε να αφήσουμε το σκύλο μας σε ένα μικρό δωμάτιο με ένα προστατευτικό πορτάκι, όπως αυτά που είναι για μωρά ή με την πόρτα κλειστή για έως και έξι ώρες. Προσέχουμε να μην αφήσουμε κάποιο αντικείμενο που είναι επικίνδυνο για μάσημα, αντιθέτως αφήνουμε μια ποικιλία από ασφαλή και κατάλληλα παιχνίδια. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν επιστρέφουμε στο σπίτι από τη δουλειά, θα πρέπει να παρέχουμε στον μικρό μας φίλο την ευκαιρία για σωματική άσκηση και φυσική δραστηριότητα.
 
 
Φυσική δραστηριότητα
Είναι σημαντικό να παρέχουμε στον σκύλο μας τη δυνατότητα σωματικής άσκησης. Αν ένας σκύλος νιώσει ότι βαριέται, πιθανότατα θα μασήσει κάτι, γιατί αυτό είναι μονόδρομος όταν θέλει να διασκεδάσει και δεν μπορεί να ασχοληθεί με κάτι άλλο! Οι καθημερινές βόλτες για να εκτονώσει ο σκύλος μας την υπερβολική ενέργεια που έχει, καθώς και τα παιχνίδια μαζί του είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δραστηριοποιήσουμε περισσότερο το κουτάβι μας.
 
Πνευματική διέγερση - ερεθίσματα
Αν αναζητούμε τρόπους για να κρατήσουμε τον τετράποδο φίλο μας χαρούμενο, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να του δώσουμε και κάποια πνευματικά ερεθίσματα. Τα περίτεχνα σκεύη ανάκτησης λιχουδιάς, στα οποία μπορούμε να κρύψουμε το φαγητό ή τις λιχουδιές του σκύλου μας και πρέπει να βρει τον τρόπο για να τις κερδίσει, μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε το μυαλό του κουταβιού μας σε εγρήγορση.
 
Αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό
Εάν ο σκύλος μας εξακολουθεί να μασάει τα πάντα ακόμα και όταν έχουμε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω, ίσως είναι καιρός να αναζητήσουμε βοήθεια από έναν επαγγελματία. Ο κτηνίατρός μας, μπορεί να μας συμβουλέψει κατάλληλα ή να μας παραπέμψει σε έναν εκπαιδευτή ή κτηνίατρο συμπεριφεριολόγο. Παρότι, μπορεί να μας φαίνεται δαπανηρή μια τέτοια επιλογή, στην πραγματικότητα αξίζει τον κόπο εφόσον το πρόβλημα μάσησης του σκύλου μας παραμένει και δεν διορθώνεται. Ένας επαγγελματίας μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε γιατί ο σκύλος μας έχει αυτή τη συνήθεια και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στοχευμένα. Επιπλέον, μπορεί να μας δώσει πολύτιμες οδηγίες για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων. Εάν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε αυτή την επιλογή, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας πρώτα, ώστε να μας παραπέμψει σε έναν αξιόπιστο εκπαιδευτή ή κτηνίατρο συμπεριφεριολόγο με εμπειρία σε αντίστοιχα προβλήματα.
 
 
Σχετικά προϊόντα

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Εκπαίδευση Kουνελιού No2: Γιατί Να Χρησιμοποιήσω Clicker Εκπαίδευσης;)

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν πιστεύουν ότι η εκπαίδευση με clicker όντως λειτουργεί. Γιατί κάποιος θόρυβος να βοηθήσει ένα κουνέλι να μάθει να κάνει κόλπα; Κι όμως με προσπάθεια, συνέπεια και αρκετά εκπαιδευτικά μαθήματα με το κουνελάκι μας, η εκπαίδευση με clicker αν γίνει σωστά θα ανταμείψει τόσο εμάς, όσο και το κουνελάκι μας!  
Πως θα καταφέρουμε, λοιπόν, να εκπαιδεύσουμε το κουνελάκι μας με τη χρήση clicker; Παρακάτω, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

Γιατί η εκπαίδευση με clicker όντως λειτουργεί;
Η εκπαίδευση με clicker λειτουργεί μέσω της παράλληλης θετικής ενίσχυσης η οποία εξοικειώνει το κουνελάκι μας με το άκουσμα του click. Κάθε φορά που πατάμε το click, θα ακολουθεί και η λιχουδιά. Στο τέλος, το κουνέλι μας θα μάθει ότι το click σημαίνει ότι έκανε το σωστό και θα θέλει να το επαναλάβει. Ουσιαστικά αναπτύσσουμε μια «απλή γλώσσα» επικοινωνίας μεταξύ μας. Έτσι, θα είμαστε σε θέση σύντομα να εκπαιδεύσουμε κιόλας το κουνέλι μας!

Γιατί η εκπαίδευση με clicker είναι καλύτερη από τη φωνή μας μόνο και τις λιχουδιές;
Ο κύριος λόγος για να εκπαιδεύσουμε το κουνελάκι μας με clicker είναι το γεγονός ότι έτσι θα συντομεύσουμε τον χρόνο που το κουνελάκι μας θα μάθει κάποιο κόλπο. Ο διακριτός ήχος του click του δίνει την αίσθηση ότι έχει κάνει κάτι καλό και η συμπεριφορά του είναι η επιθυμητή, χωρίς να του προκαλεί περαιτέρω σύγχυση. Χωρίς το clicker, το κουνέλι μας θα πρέπει να καταλάβει από μόνο του ποιο κομμάτι της συμπεριφοράς του ανταμείβουμε. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να μάθει κάθε κόλπο και αυτό μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση τόσο σε εμάς, όσο και στο κουνελάκι μας. Ο ήχος του click ενημερώνει επίσης το κουνέλι μας ότι είναι ώρα εκπαίδευσης και το βοηθά να εστιάσει πιο γρήγορα σε αυτό που θέλουμε. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν περιορίζουν τις λιχουδιές μόνο στην εκπαίδευση, ένα κουνέλι που δεν είναι εκπαιδευμένο με τη μέθοδο του clicker δεν θα αντιληφθεί αμέσως τη διαδικασία της εκπαίδευσης και απλά θα απολαύσει τη λιχουδιά. Καλό είναι όταν αρχίσουμε την εκπαίδευση με clicker οι λιχουδιές να δίνονται κατά βάση στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας και για να ανταποκριθεί πιο εύκολα το κουνελάκι μας, αλλά και για να μην το παρακάνουμε με τις λιχουδιές.
Γενικά υπάρχουν πολλά είδη clicker που κυκλοφορούν στην αγορά και μπορούμε να επιλέξουμε, ωστόσο καλό είναι να αποφύγουμε κάποιους συγκεκριμένους τύπους. Τα clicker με δυνατό και έντονο ήχο δεν πρέπει να επιλέγονται για την εκπαίδευση σε κουνέλι, καθότι τα κουνέλια ως ζώα ανήκουν στην κατηγορία των θηραμάτων και οι δυνατοί ήχοι τα τρομάζουν. Κάτι τέτοιο θα φοβίσει το κουνελάκι μας και θα συνδέσει τη διαδικασία με τιμωρία, γεγονός που δυσχεραίνει την εκπαίδευση λειτουργώντας αποτρεπτικά, ενώ παράλληλα τρομοκρατεί κιόλας τον μικρό μας φίλο.
Η φωνή μας δυστυχώς δεν θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, καθώς είναι δύσκολο να καταφέρουμε να παράγουμε έναν διακριτό ήχο ο οποίος θα είναι ίδιος κάθε φορά σε ένταση και χροιά. Έτσι, το clicker αποτελεί καλύτερη επιλογή, χωρίς να δημιουργείται σύγχυση με τους ήχους στον μικρό μας φίλο.
 

Πώς ξεκινάμε;
Αφού πάρουμε το clicker και τις λιχουδιές είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Σίγουρα, το κουνελάκι μας δεν έχει ιδέα τι σημαίνει ο ήχος του click. Είναι ένας διακριτός και συγκεκριμένος ήχος που ορίζουμε εμείς, ώστε να προχωρήσουμε στην εκπαίδευσή του. Ξεκινάμε από τα απλά. Ένα από τα πιο εύκολα κόλπα με το οποίο μπορούμε να ξεκινήσουμε είναι το «πάνω», όπου το κουνέλι σηκώνεται στα πίσω πόδια του.
Μπορούμε να μάθουμε στο κουνελάκι μας αυτό το κόλπο είτε με προφορική υπόδειξη, είτε δείχνοντάς του κάτι, όπως μια λιχουδιά ή και με τους δύο τρόπους. Τα κουνέλια δυσκολεύονται να διαφοροποιήσουν τις λέξεις, οπότε θα πρέπει να είμαστε αρκετά σαφείς και συνεπείς στον τρόπο που λέμε κάθε λέξη-κόλπο. Ένα γρήγορο «πάνω» είναι μια καλή υπόδειξη για αυτό το κόλπο. Για την οπτική υπόδειξη, μπορούμε να σηκώσουμε αργά το χέρι μας προς τα πάνω, επιτρέποντάς στο κουνέλι μας να μυρίσει τη λιχουδιά που κρατάμε. Μόλις κουνηθεί λίγο προς τα πίσω και έστω και μερικώς σηκώσει τα πόδια του από το έδαφος, πατάμε το clicker, σταματάμε να σηκώνουμε το χέρι μας και του δίνουμε τη λιχουδιά. Μπορούμε να συνεχίσουμε τις εκπαιδεύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο τέλος, το κουνελάκι μας θα αντιληφθεί τη διαδικασία και θα εξοικειωθεί με τον ήχο του click.
Μόλις ο μικρός μας φίλος μάθει το κόλπο, δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούμε το clicker. Μπορούμε απλά να τον ανταμείψουμε με τη λιχουδιά, αφού γνωρίζει πλέον ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά.

Κάθε φορά που εκπαιδεύουμε το κουνέλι μας για κάποιο κόλπο, θα ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
  1. Κόβουμε τη λιχουδιά σε μικρότερα κομμάτια. Το κουνέλι μας σπάνια θα καταλάβει κατευθείαν ακριβώς τι περιμένουμε να κάνει, επομένως θα πρέπει να το ενθαρρύνουμε κάθε φορά, όσο μικρή και αν είναι η πρόοδος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε με τις λιχουδιές, επομένως μια καλή ιδέα είναι τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  2. Καθιερώνουμε μια οπτική και λεκτική υπόδειξη: Ως οπτική υπόδειξη, κάνουμε μια ευδιάκριτη κίνηση με το χέρι μας. Ως λεκτική υπόδειξη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ήχο ή να βρούμε μια συγκεκριμένη λέξη-όνομα για το κόλπο. Καλό είναι να επιλέξουμε προσεκτικά τι υποδείξεις θα κάνουμε στο κουνέλι μας, ώστε να μην το μπερδέψουμε.
  3. Συνδυάζουμε όλα τα βήματα: Υποδεικνύουμε στο κουνελάκι μας αυτό που θέλουμε να κάνει και πατάμε το clicker μόλις ολοκληρώσει το πρώτο μέρος του κόλπου. Αμέσως μετά το click, σταματάμε και του δίνουμε μια λιχουδιά. Μόλις εξοικειωθεί με ένα βήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την επόμενη φορά περιμένουμε περισσότερο πριν πατήσουμε το clicker. Πιθανότατα το κουνέλι μας να αρχίσει να προσπαθεί περισσότερο και μπορούμε να το ανταμείψουμε για την πρόοδό του. Εάν δεν το κάνει, ίσως χρειαστεί να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε αυτό το βήμα. Η εκπαιδευτική διαδικασία διαρκεί περίπου 2-5 λεπτά ή όσο διασκεδάζει το κουνελάκι μας. Έτσι κι αλλιώς αυτό είναι διασκεδαστικό και για τους δυο μας!

 

 
Σχετικά προϊόντα

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Εκπαίδευση Kουνελιού No1: Η Aνταμοιβή)

Μια από τις πιο ευχάριστες πτυχές του να έχουμε κατοικίδιο είναι όταν το εκπαιδεύουμε για να κάνει κόλπα. Τα κουνέλια μπορούν να εκπαιδευτούν εξίσου όπως και πολλά άλλα ζώα. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε είναι ότι τα κουνελάκια είναι λίγο πιο εγωιστικά πλάσματα, σε αντίθεση με ένα σκύλο ο οποίος θα κάνει τα πάντα μόνο και μόνο για να κάνει τον ιδιοκτήτη του χαρούμενο. Από την άλλη, τα περισσότερα κουνέλια δεν θα δείξουν ενδιαφέρον για το αν αυτό που έκαναν μας χαροποιεί ή γενικά έχει κάποια επίδραση στη διάθεσή μας. Χρειάζονται ένα μεγαλύτερο κίνητρο. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση καλούμαστε να απαντήσουμε στο μεγαλύτερο ερώτημά τους: Γιατί να κάνω αυτό που θέλεις;
 
Φυσικά, δεν γίνεται να ξεκινήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς λιχουδιές. Η ανταμοιβή είναι το κλειδί! Οι λιχουδιές που θα επιλέξουμε θα εξαρτηθούν κυρίως από τις προτιμήσεις του μικρού μας φίλου. Πολλά κουνελάκια δείχνουν μια προτίμηση για τα παρακάτω:
  • Πέλλετ: Ανάλογα με τον τύπο του πέλλετ που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε να τα δώσουμε και ως λιχουδιά. Κι όμως ορισμένα κουνέλια μπορεί να τα θεωρήσουν αποδεκτά ως ανταμοιβή!
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Όπως το μαρούλι τύπου Romaine κ.α. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά αποτελούν μια καλή και ταυτόχρονα υγιεινή επιλογή λιχουδιάς για τον μικρό μας φίλο. Ωστόσο, ορισμένα κουνέλια μπορεί να μην δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν τα θεωρούν αρκετά γευστικά.
  • Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά: Όπως και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, έτσι και κάποια αποξηραμένα λαχανικά και φρούτα αποτελούν μια καλή λύση ως ανταμοιβή.
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Οι πιπεριές και το κουνουπίδι αποτελούν εξίσου πιθανές επιλογές. Μερικά από τα πιο αγαπητά για τους μικρούς μας φίλους φρούτα, είναι η μπανάνα και το μήλο. Ωστόσο, αυτή η κατηγορία λιχουδιάς καλό είναι να μη δίνεται συχνά, αλλά σποραδικά, καθότι τα φρούτα περιέχουν περισσότερα σάκχαρα.
Ο κτηνίατρός μας θα μας συμβουλέψει κατάλληλα σχετικά με τις επιτρεπτές επιλογές λιχουδιάς και την ενδεδειγμένη συχνότητα χορήγησής τους.
Μπορούμε να δοκιμάσουμε διάφορες επιλογές λιχουδιάς ως ανταμοιβή, ώστε να δούμε τι αρέσει στο κουνελάκι μας. Είναι αναμενόμενο να του αρέσουν αυτά τα οποία έχουν περισσότερα σάκχαρα, όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτή την κατηγορία λιχουδιάς, καθότι μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του πεπτικού συστήματος του μικρού μας φίλου αν δίνεται συχνά. Επίσης, μια καλή ιδέα για να αποφύγουμε τις πολλές λιχουδιές είναι να τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
 
Καλό είναι να μην κάνουμε την προσπάθειά μας χωρίς λιχουδιές, ωστόσο δεν αποτελούν τη μοναδική ανταμοιβή που μπορούμε να δώσουμε στο κουνέλι μας. Τα χάδια, οι λεκτικοί έπαινοι και ο ήρεμος τόνος της φωνής είναι μια εξαιρετική προσθήκη. Όσον αφορά στα χάδια, θα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι το κουνελάκι μας απολαμβάνει το σημείο στο οποίο το χαϊδεύουμε, καθώς αν νιώθει άβολα θα το εκλάβει ως τιμωρία και τότε η προσπάθειά μας δε θα στεφθεί με επιτυχία. Συχνότερα τους αρέσει να τα χαϊδεύουν στην κορυφή του κεφαλιού, στα αυτιά τους και ίσως και στα μάγουλά τους. 
 
Με τον συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων ανταμοιβής και την θετική ενίσχυση, έχοντας υπομονή κι επιμονή θα καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε το κουνελάκι μας! 
 
 

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Κουτάβι – Εξοικείωση Με Το Λουρί)

Η υπομονή είναι το κλειδί
Ορισμένοι σκύλοι ανταποκρίνονται απευθείας στη διαδικασία του να φοράνε κολάρο και λουρί, χωρίς να αντιστέκονται και κάποιοι άλλοι όχι. Μερικοί ιδιοκτήτες πρέπει να φορέσουν στο σκύλο τους λουρί, ήδη από τη στιγμή που τον υιοθετούν και κάποιοι μπορεί να μην χρειαστεί να βάλουν στο σκύλο τους λουρί για μερικούς μήνες.
Τα πιο σημαντικά σημεία-κλειδί για την εξοικείωση του κουταβιού μας με το λουρί του είναι η υπομονή (σταδιακά με τον ρυθμό και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου μας), η ηρεμία, η αυτοπεποίθηση και η εύρεση τρόπων, ώστε να μπορούμε να ξεπερνάμε τις φοβίες και την επιφυλακτικότητα που μπορεί να νιώσει ο τετράποδος φίλος μας.
 
Διαλέγουμε το σωστό κολάρο και λουρί
Για να κινητοποιήσουμε το κουτάβι μας να περπατήσει φορώντας λουρί, χρειάζεται πρώτα να έχουμε επιλέξει το κατάλληλο κολάρο και λουρί. Ακούγεται σαν ένα προφανές βήμα, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι στην αγορά. Αρχικά, προτιμάμε ένα ελαφρύ επίπεδο κολάρο και ένα ελαφρύ λουρί για ένα μικρό κουτάβι. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλες μορφές κολάρων αργότερα, αν χρειαστεί.


Κάνουμε μικρά βήματα σταδιακά
Το πρώτο βήμα είναι να εξοικειώσουμε το κουτάβι μας με ένα κολάρο. Προσπαθούμε να αποφύγουμε προβλήματα και καταστάσεις, όπου το κουτάβι μας θα μπορούσε να ανησυχήσει, να φοβηθεί ή ακόμα και να αντιδράσει έντονα. Ακόμη και φορώντας του απλά το κολάρο ή/και το λουρί μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Βάζουμε, λοιπόν, το κολάρο σε στιγμή που το κουτάβι μας είναι απασχολημένο με κάτι άλλο και δεν υπάρχει το περιθώριο να αντιληφθεί πλήρως τη διαδικασία.
Φοράμε το κολάρο όταν το κουτάβι μας βγαίνει έξω στην αυλή μαζί μας ή ακόμα και στο σπίτι όταν αλληλοεπιδρούμε μαζί του. Το κολάρο πρέπει να είναι άνετο, και όχι τόσο σφιχτό που να ενοχλεί το κατοικίδιό μας. Με άλλα λόγια, το κουτάβι μας θα πρέπει να ξεχάσει ότι το φοράει, καθώς τραβάμε την προσοχή του και παίζουμε μαζί του για να το απασχολήσουμε.
Το φοράμε στο κουτάβι μας την ώρα του φαγητού ή όταν κάνουμε κάποια βασική εκπαίδευση. Πολύ γρήγορα θα αποδεχτεί την αίσθηση του κολάρου και του λουριού —ειδικά αν συσχετιστεί με το φαγητό— και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι αν ο σκύλος μας επιδιώκει να βγάλει το κολάρο. Αν το κάνει αυτό, τραβάμε την προσοχή του και τον ενθαρρύνουμε απλά να μας ακολουθήσει ή του δίνουμε ένα παιχνίδι για να παίξει, ώστε να ξεχάσει τη δυσαρέσκειά του προς το κολάρο.


Συνδυάζουμε το λουρί με το παιχνίδι
Κάποιοι σκύλοι με το που θα πιάσουμε το λουρί και νιώσουν την παραμικρή ένταση, μπορεί να αισθανθούν ως «αιχμάλωτο θύμα». Έτσι, όταν του βάλουμε το λουρί, θα πρέπει να τον αφήσουμε να τρέξει σέρνοντάς το, πάντα σε ελεγχόμενο περιβάλλον ασφαλώς.
Βοηθάει, επίσης, να έχουμε και ένα άλλο σκύλο στο χώρο για να παίξει μαζί με το κουτάβι μας, όσο φοράει το λουρί του. Εάν δεν έχουμε άλλο σκύλο, τότε παίζουμε με το κουτάβι μας ή εφαρμόζουμε κάποια διασκεδαστική ρουτίνα εκπαίδευσης, όπως η εκμάθηση των εντολών σήκω-κάτσε που επιβραβεύεται με μια λιχουδιά. Όταν το κάνει αυτό και δείχνει άνετα, σηκώνουμε περιστασιακά το λουρί και το καλούμε να έρθει κοντά μας. Προσπαθούμε με ήπιο και ενθαρρυντικό τρόπο να κάνουμε το κουτάβι μας να πλησιάσει κοντά μας.
Οι λιχουδιές σίγουρα είναι βοηθητικές, αλλά πάντα φροντίζουμε να είναι μικρές και όχι μεγάλες σε μέγεθος που θα απαιτούν στη συνέχεια ο σκύλος μας να αφιερώνει χρόνο για να τις μασήσει.


Ενθαρρύνουμε το κουτάβι μας
Όταν κρατάμε για πρώτη φορά το λουρί, δεν είναι καλή ιδέα να απαιτήσουμε ακόμα από το κουτάβι μας να μας ακολουθήσει. Αν το κάνει αυτό φυσικά, θα είναι υπέροχο, αλλά αν δεν συμβεί αυτό δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να τραβήξουμε το λουρί για να το κάνει. Κάνουμε τα πάντα ήρεμα και με ήπιο τρόπο. Μερικές φορές ακόμη και να στέκεται ακίνητο ή να κάθεται κάτω, ενώ καταλαβαίνει τι συμβαίνει είναι καλό.
Πρέπει να δώσουμε χρόνο στο κουτάβι μας να επεξεργαστεί όλες αυτές τις πληροφορίες σχετικά με το τι είναι και τι κάνει το λουρί. Το αφήνουμε να νιώσει εμπιστοσύνη μαζί μας, και στη συνέχεια με το λουρί και τον εαυτό του. Μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε μια λιχουδιά που κρατάμε στο χέρι μας στο πλάι, στο ύψος του κεφαλιού του για να κάνουμε τον μικρό μας φίλο να περπατά δίπλα μας, καθώς φοράει το λουρί του, και μετά να τον κάνουμε περιστασιακά να σταματά και να κάθεται περιμένοντας να του δώσουμε τη λιχουδιά.
Μερικοί σκύλοι μπορεί να καθίσουν και να αποφασίσουν να μην κινηθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, περπατάμε μερικά βήματα μακριά, γονατίζουμε και ενθαρρύνουμε το κουτάβι μας να έρθει κοντά μας χρησιμοποιώντας μια λιχουδιά. Έπειτα πάλι κάνουμε μερικά βήματα με τον ίδιο τρόπο για να περπατήσει. Για πολλά κουτάβια ιδιαίτερα όσα είναι επιφυλακτικά, αλλά ακόμα και για αυτά που δεν είναι, το κολάρο και το λουρί μπορεί να είναι λίγο περιοριστικά και να προκαλέσουν την αντίσταση του σκύλου μας. Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να περπατούν δίπλα μας χωρίς να φοράνε λουρί και μόλις τους το φορέσουμε να συμπεριφερθούν διαφορετικά.
Παίρνουμε το χρόνο μας και διατηρούμε την ψυχραιμία μας, αλλά πρέπει να είμαστε επίμονοι σε αυτό που κάνουμε για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν τα αποτελέσματα είναι μόνο ένα μικρό βήμα προς αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, με τον καιρό, τα μικρά βήματα θα γίνουν μεγάλα. Σύντομα ο σκύλος μας θα δέχεται το λουρί και τελικά θα το φοράει περπατώντας δίπλα μας σε μια όμορφη βόλτα.

 


Πηγή: www.cesarsway.com

 

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Άγχος Αποχωρισμού & Σκύλος)

Μια από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες, για να περιγράψουν την εικόνα ενός σκύλου σε κατάσταση στρες όταν ο ιδιοκτήτης φεύγει από το σπίτι - ή απλά φεύγει από το δωμάτιο - είναι το άγχος αποχωρισμού στο σκύλο. Μπορούμε να ορίσουμε το άγχος αποχωρισμού, ως μια προβληματική συμπεριφορά του σκύλου που περιλαμβάνει εκδηλώσεις, όπως έντονη σιελόρροια, επίμονο γάβγισμα, ήχους παραπόνων, καταστροφή αντικειμένων στο σπίτι, ξύσιμο ποδιών σε τοίχους, πόρτες και δάπεδα και προσπάθεια διαφυγής από το crate ή το δωμάτιο.

Προσποίηση ή πραγματικό άγχος αποχωρισμού στο σκύλο
Υπάρχει το πραγματικό άγχος αποχωρισμού και υπάρχει και  το προσποιούμενο, στο οποίο η συμπεριφορά του σκύλου φαίνεται να μοιάζει με άγχος αποχωρισμού, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια συμπεριφορά που ήδη έχει μάθει και εκδηλώνει. 
Το προσποιούμενο άγχος αποχωρισμού εκδηλώνεται συχνά όταν ο σκύλος δεν έχει μάθει την πειθαρχία και δεν έχει, συνεπώς, αυτοέλεγχο. Το πραγματικό άγχος αποχωρισμού, από την άλλη πλευρά, κάνει τον σκύλο να βιώνει έντονο στρες κατά τη διάρκεια της απουσίας του ιδιοκτήτη του.
Στο προσποιούμενο άγχος αποχωρισμού, ο σκύλος γνωρίζει ότι θα τραβήξει την προσοχή αν εκδηλώσει αυτή τη συμπεριφορά. Για ορισμένα σκυλιά, ακόμη και η προφορική επίπληξη σε μια τέτοια συμπεριφορά, τους προσφέρει ικανοποίηση, επειδή νιώθουν ότι κάνουν αισθητή την παρουσία τους και ο ιδιοκτήτης τους δίνει προσοχή.
Ακόμα, λοιπόν, και αυτού του τύπου η «αρνητική» προσοχή μπορεί να αποτελεί ανταμοιβή σε πολλές περιπτώσεις για το σκύλο, εάν ο ιδιοκτήτης δεν αντιλαμβάνεται ότι ορισμένες ανάγκες του σκύλου του δεν ικανοποιούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υφίσταται τόσο η περίπτωση του άγχους αποχωρισμού, όσο η εκδήλωση διαταραχών συμπεριφοράς.
Το προσποιούμενο άγχος αποχωρισμού μπορεί να ξεπεραστεί αρκετά εύκολα με μια σταδιακή προσέγγιση, αυξάνοντας σιγά σιγά τον χρόνο που ο σκύλος είναι μέσα στο crate —είτε είστε στο σπίτι, είτε είστε εκτός — με συνεχή εκπαίδευση υπακοής, επαρκή σωματική άσκηση και πειθαρχία.
Οι σοβαρές περιπτώσεις πραγματικού άγχους αποχωρισμού αποτελούν μια πρόκληση και απαιτούν σωστή διαχείριση.

Αιτίες του άγχους αποχωρισμού στο σκύλο
Το άγχος αποχωρισμού συχνά ενθαρρύνεται από τους ιδιοκτήτες σκύλων, εν αγνοία τους. Κάνουμε μεγάλη φασαρία όταν φεύγουμε ή επιστρέφουμε στο σπίτι, και με αυτό τον τρόπο ανταμείβουμε έμμεσα την ανησυχία του σκύλου μας εξαιτίας της απουσίας μας, προκαλώντας του ακόμη περισσότερο άγχος κάθε φορά που φεύγουμε.
Μας αρέσει να είναι μαζί μας ο σκύλος μας, και μάλιστα όταν είναι κουτάβι τον πηγαίνουμε παντού για να κοινωνικοποιηθεί. Έπειτα, θα χρειαστεί να τον αφήσουμε και μόνο του, αλλά ο σκύλος μας θα φτάσει σε μια ηλικία που όχι μόνο θα θέλει, αλλά θα νιώθει και την ανάγκη να είναι μαζί μας—καθώς, εμείς είμαστε η οικογένειά του και αισθάνεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια μαζί μας.
Μια αλλαγή στη ρουτίνα του σκύλου μας μπορεί να πυροδοτήσει εκδηλώσεις του άγχους αποχωρισμού, ωστόσο η καταστροφική συμπεριφορά και το στρες μπορεί επίσης να δημιουργηθούν από την πλήξη και την έλλειψη άσκησης. Τα Terrier έχουν στη φύση τους το χαρακτηριστικό να σκάβουν, τα Retriever να μεταφέρουν και οι φυλές φύλακες να προστατεύουν. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, κρατάμε τα κατοικίδιά μας πίσω από τα ένστικτα και τις ορμές τους, αντί να τα καλλιεργούμε.
Μια καλή αρχή για τη διόρθωση αυτών των προβλημάτων είναι να ακολουθήσουμε τον εξής άξονα: «άσκηση, πειθαρχία και μόνο μετά από αυτά, χάδια». Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην υπομονή, την υπακοή και την εμπιστοσύνη στον σκύλο μας.
Στόχος είναι να καλλιεργήσουμε στο σκύλο μας μια συμπεριφορά που να αντικατοπτρίζει την αρμονική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει μαζί του. Θα πρέπει να έχει αρκετή εμπιστοσύνη τόσο στον εαυτό του, όσο και σε εμάς και τις «ηγετικές» μας ικανότητες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση σε καταστάσεις, όπως το να μείνει μόνος του, γιατί αντιλαμβάνεται ότι θα του προσφέρουμε πάντα την καθοδήγηση που χρειάζεται. Μας εμπιστεύεται και ξέρει ότι θα γυρίσουμε σπίτι.

Πώς να αποτρέψουμε την εμφάνιση άγχους αποχωρισμού στο σκύλο
Οι κτηνίατροι μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα, τα οποία ηρεμούν λίγο το σκύλο, αλλά δεν αποτελούν θεραπεία. Τα φάρμακα λειτουργούν μόνο υποστηρικτικά, για να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη στην αποκατάσταση του σκύλου, αλλά είναι μόνο μια προσωρινή λύση για το υποκείμενο πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί το υποκείμενο πρόβλημα, δηλαδή η βασική αιτία που πυροδοτεί αυτή την κατάσταση.
Στην πραγματικότητα, όλα ξεκινούν από τη στιγμή που θα πάρουμε για πρώτη φορά το κουτάβι μας στο σπίτι. Πολύ συχνά, ένα κουτάβι που υιοθετήθηκε αρχίζει να κλαίει όταν μένει μόνο του. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για το κουτάβι, που δεν είναι πλέον με τα αδερφάκια του, με τα οποία γεννήθηκε μαζί. Όταν κλαίει, πάμε και το παίρνουμε αγκαλιά, δείχνοντας συμπάθεια — άρα το κλάμα του ανταμείβεται. Αργότερα, αν κλαίει σε ένα crate και το αφήσουμε να βγει, ανταμείβεται πάλι για το κλάμα του. Επιβραβεύουμε μόνο την επιθυμητή συμπεριφορά.
Από την αρχή, πρέπει να μάθουμε στο κουτάβι μας να είναι ήσυχο και να ηρεμεί για όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Πρέπει να του διδάξουμε την υπομονή και την ηρεμία, και να το ανταμείψουμε γι’ αυτό. Όταν είναι έξω μαζί μας, δεν πρέπει να προσπαθούμε να αλληλεπιδρούμε συνεχώς μαζί του. Το αφήνουμε να μάθει να διασκεδάζει με τα παιχνίδια του.
Μαθαίνουμε στο κουτάβι μας να δέχεται το crate. Του επιτρέπουμε να εξερευνήσει υπό την επίβλεψη μας και να μάθει τα όρια του περιβάλλοντός του. Να αποκτήσει το αίσθημα του σεβασμού για αυτό το περιβάλλον και για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε συνεπής σε όλα τα πράγματα που κάνουμε, και αυτό περιλαμβάνει και όλους όσους από την οικογένεια αλληλεπιδρούν με τον σκύλο μας.

Η σημασία της εκπαίδευσης υπακοής και της πειθαρχίας
Μεγάλο μέρος της διαχείρισης του άγχους αποχωρισμού προέρχεται από την εκπαίδευση υπακοής και την πειθαρχία. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στον σκύλο μας να γνωρίζει τι περιμένουμε από αυτόν, βοηθώντας ώστε η καλή του συμπεριφορά να γίνει συνήθεια. Αισθάνεται άσχημα και ότι είναι λάθος η εκδήλωση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, ακόμα και χωρίς να του το υποδείξουμε. Αυτό είναι που πρέπει να αξιοποιήσουμε. 
Αφιερώνουμε χρόνο στην εκπαίδευση —όχι μόνο μαθήματα μία φορά την εβδομάδα— αλλά συχνά και με συνέπεια. Δείχνουμε στον σκύλο μας τι θέλουμε από αυτόν μέσα και γύρω από το σπίτι και κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας. Δύο λεπτά εδώ, πέντε λεπτά εκεί. Όχι απλώς να πηγαίνουμε μια βόλτα, αλλά να τον εκπαιδεύουμε να κάθεται στο πεζοδρόμιο, να κάθεται όταν συναντάμε άλλους ανθρώπους και σκύλους.
Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κάθεται στην πόρτα, να ξαπλώνει και να μένει στο σημείο που του υποδείξαμε, όσο εμείς μετακινούμαστε από το οπτικό του πεδίο και δε μας βλέπει, για όλο και αυξανόμενες χρονικές περιόδους στο σπίτι μας. Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κάθεται και να περιμένει να τον χαιρετήσουν οι επισκέπτες, να κάνει πίσω όταν πηγαίνουμε στο ψυγείο και να πηγαίνει στην τουαλέτα την κατάλληλη στιγμή. Γενικά, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας με μικρά βήματα σταδιακά, ώστε να αποκτήσει σεβασμό και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Η συμμόρφωση ξεκινά με το να γνωρίζει ο σκύλος μας τι περιμένουμε από αυτόν. Εμείς και τα άλλα μέλη της οικογένειάς μας είμαστε οι «ηγέτες της αγέλης» και πρέπει να μας αντιλαμβάνεται ο σκύλος μας ως ηγέτες, αλλά όχι ως δικτάτορες. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος μας πλησιάσει κοντά μας και μας σκουντήσει το χέρι ή μας χτυπήσει με το πόδι του, θεωρούμε ότι αυτό είναι χαριτωμένο και τον χαϊδεύουμε. Αυτό ύστερα γίνεται συνήθεια και έτσι ο σκύλος μας σκέφτεται «Έχω τον έλεγχο και μπορώ να σας πω τι να κάνετε». Στη συνέχεια, όταν δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό, αγχώνεται.

Εκπαίδευση σε crate για την αποφυγή του άγχους αποχωρισμού
Όταν είμαστε σπίτι, εξοικειώνουμε τον σκύλο μας με το να βρίσκεται στο crate. Ξεκινάμε με μικρά χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια αυξάνουμε σταδιακά τον χρόνο που βρίσκεται σε αυτό. Τον ταΐζουμε μέσα στο crate, τον αφήνουμε να έχει το αγαπημένο του κόκκαλο/παιχνίδι για να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο αποφόρτισης από το άγχος, όσο είναι εκεί μέσα.
Μερικά παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να διασκεδάζουν ή να απασχολούν τον σκύλο μας όταν λείπουμε. Συστήνεται καλύτερα η χρήση τέτοιων διαδραστικών παιχνιδιών μόνο όταν είμαστε παρόντες. Είναι καλή επιλογή, επειδή διεγείρουν το μυαλό του σκύλου μας, καθώς εκείνος προσπαθεί να αφαιρέσει τις λιχουδιές από το παιχνίδι, και η διαδικασία αυτή στη συνέχεια τον ηρεμεί και τον χαλαρώνει.
Δεν βάζουμε νερό στο crate – καθώς, μπορεί να γίνει πολύ ακατάστατο! Το κλουβί πρέπει να είναι το ασφαλές καταφύγιο του σκύλου μας, ένα μέρος που νιώθει ασφάλεια και απολαμβάνει να περνάει χρόνο εκεί. Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορεί να στέκεται όρθιος χωρίς το κεφάλι του να αγγίζει την κορυφή και θα πρέπει να μπορεί να γυρίζει και να ξαπλώνει εύκολα σε αυτό.
Αν γαβγίζει στο crate, αναζητάμε τρόπους για να το περιορίσουμε. Είναι καλό να τον εκπαιδεύσουμε να είναι ήσυχος και να διακόπτουμε το γάβγισμά του, ώστε να μάθει ότι δεν υπάρχει ανταμοιβή γι’ αυτή τη συμπεριφορά.
Όταν τον αφήνουμε, το κάνουμε ήσυχα και χωρίς να δίνουμε ενδείξεις που μας προδίδουν. Δεν λέμε τίποτα. Αποχωρούμε από το σπίτι ήσυχα στο πλαίσιο της καθημερινής μας ρουτίνας, παίρνουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου, ανοίγουμε τις γκαραζόπορτες και βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, όταν επιστρέψουμε σπίτι, το κάνουμε χωρίς να δώσουμε σημασία στο σκύλο μας. Κάνουμε ό,τι κάνουμε πάντα όταν φεύγουμε — παίζουμε και ρόλους αν μας βοηθάει. Επιστρέφουμε ξανά στο σπίτι μας και δεν δίνουμε σημασία στον σκύλο μας. Περπατάμε δίπλα του, τον χαιρετάμε  και του χαμογελάμε αν είναι ήσυχος, αλλά αν χτυπά το crate, τον αγνοούμε και φεύγουμε.
Επιστρέφουμε και περιμένουμε μέχρι να ησυχάσει και μετά του λέμε να μείνει στο crate, καθώς ανοίγουμε την πόρτα. Δεν πρέπει να βγει ξεσπώντας σε έντονες εκδηλώσεις. Εάν αισθανόμαστε ότι μια ενέργεια, όπως το να φορέσουμε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια, να σηκώσουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας, να πάμε σε μια συγκεκριμένη πόρτα, πυροδοτεί το άγχος αποχωρισμού, τότε κάνουμε αυτήν την ενέργεια και δεν φεύγουμε. Εξοικειώνουμε το σκύλο μας σε τέτοιο βαθμό με αυτή την πράξη, μέχρι να φτάσει σε σημείο να την αποδέχεται.
Τοποθετούμε ένα crate στο πιο πολυσύχναστο δωμάτιο του σπιτιού. Ο στόχος είναι ο σκύλος μας να αποδεχτεί όλες τις κανονικές καθημερινές ενέργειες, θορύβους και συμβάντα μέσα στο σπίτι μας. Ο σκύλος μας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι απαραίτητο να εμπλέκεται σε όλα, επειδή εμείς είμαστε ο υπεύθυνος γι’ αυτά.
Μπορούμε πάντα να έχουμε περισσότερα από ένα crate αν, για παράδειγμα, θέλουμε ο μικρός μας φίλος να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρα δίπλα στο κρεβάτι μας. Το να καλύπτουμε το crate με ένα σεντόνι όταν φεύγουμε δίνει την αίσθηση ενός καταφύγιου και μπορεί να αρέσει καλύτερα έτσι στο σκύλο μας.
Οι περισσότεροι σκύλοι απολαμβάνουν τη μουσική και την τηλεόραση, επομένως αν τους αρέσει θα μπορούσαμε να αφήνουμε κάτι ανοιχτό. Έτσι, υπάρχει ένας οικείος ήχος και θέαμα για εκείνους, παρέχοντάς τους μια αίσθηση ασφάλειας.

Αλλάζουμε τη ρουτίνα μας
Είναι πιθανό ο σκύλος μας να αναγνωρίζει μια σειρά από ενέργειες, πρέπει να είμαστε έξυπνοι. Το να αλλάξουμε τις συνήθειες του σκύλου μας συχνά σημαίνει να αλλάξουμε τις δικές μας και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο—είμαστε πλάσματα της συνήθειας—ωστόσο, θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα στη ρουτίνα μας.
Χρησιμοποιούμε διαφορετική πόρτα, βάζουμε το παλτό και την τσάντα μας σε διαφορετικά σημεία. Κάνουμε αλλαγές για να δημιουργήσουμε μια διαφορετική εικόνα. Εάν παρακολουθούμε τηλεόραση ή εργαζόμαστε στον υπολογιστή και ο σκύλος μας σηκώνεται κάθε φορά που σηκωνόμαστε, απλώς σηκωνόμαστε και καθόμαστε ξανά.
Ο σκύλος μας δεν χρειάζεται να μας ακολουθεί παντού. Ναι, μπορεί να παρακολουθήσει, αλλά θα πρέπει να μπορεί και να περιμένει μέχρι να αναζητήσουμε εμείς τη συντροφιά του. Αυτές οι μικρές αλλαγές θα βοηθήσουν να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να έχει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί και το να μένει μόνος.
Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να ξεπεραστεί, σε ορισμένους σκύλους αντιμετωπίζεται και υποχωρεί αρκετά γρήγορα, ενώ σε άλλους χρειάζεται χρόνος, υπομονή και συνέπεια.
Άσκηση, υπακοή και εκπαίδευση στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα. Ηγεσία, κανόνες, όρια και περιορισμοί. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για έναν ισορροπημένο σκύλο. Η συνέπεια από εμάς και από κάθε μέλος της οικογένειας θα είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για να χτίσει την εμπιστοσύνη του σκύλου μας, τόσο σε εμάς ως «αρχηγό της αγέλης του», όσο και στον εαυτό του.
 

Πηγή: www.cesarsway.co

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Πώς Θα Κάνουμε Το Κουτάβι Μας Να Σταματήσει Να Δαγκώνει)

Παρότι το δάγκωμα του κουταβιού είναι μια εντελώς φυσική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια αυτού του ηλικιακού σταδίου, είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε το κουτάβι μας να αντιληφθεί τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να μασήσει.

Τα κουτάβια αρχίζουν να δαγκώνουν ήδη από πολύ νωρίς στη ζωή τους. Ακριβώς όπως και τα μωρά, είναι σύνηθες να μασούν αντικείμενα κατά το στάδιο της οδοντοφυΐας προκειμένου να ανακουφιστούν. Επιπλέον, πολλοί σκύλοι προτιμούν να χρησιμοποιούν το στόμα τους αντί για τα πόδια τους, ώστε να χειριστούν διάφορα αντικείμενα. Αυτού του είδους η συμπεριφορά ξεκινά κι αυτή εξίσου από την ηλικία του κουταβιού, καθώς τα νεαρά σκυλάκια αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο τους.
Μπορεί να φαίνονται χαριτωμένα στην αρχή, αλλά καθώς το κουτάβι μας μεγαλώνει, αυτά τα μικρά δαγκωματάκια μπορεί να μετατραπούν σε επώδυνα δαγκώματα προσεχώς. Τα δόντια ενός κουταβιού είναι πολύ αιχμηρά και οι σκύλοι συχνά δεν αντιλαμβάνονται το πόσο δυνατά δαγκώνουν. Δυστυχώς, η εμπειρία από την ανατροφή κουταβιών έχει δείξει ότι παρότι το κουτάβι μας μπορεί να δαγκώνει παιχνιδιάρικα το δάχτυλό μας, η πρόκληση τραυματισμού είναι συχνά βέβαιη από ένα σημείο και μετά.
Αυτή είναι μια συμπεριφορά που σίγουρα δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε εμείς, ειδικά σε έναν ενήλικο σκύλο. Παρακάτω παρατίθενται μερικά βήματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να σταματήσουμε τα δαγκώματα του κουταβιού μας.

Εμποδίζουμε το δάγκωμα
Το πρώτο βήμα για να κάνουμε το κουτάβι μας να σταματήσει να δαγκώνει είναι να εμποδίσουμε αυτή τη συμπεριφορά. Είναι απολύτως φυσιολογικό τα κουτάβια να κάνουν ότι δαγκώνουν το ένα το άλλο όταν παίζουν. Αυτή η κίνηση, ωστόσο, μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε κανονικό δάγκωμα. Όταν αυτό συμβεί, το κουτάβι που δέχεται το δάγκωμα θα αντιδράσει γαβγίζοντας δυνατά, γεγονός που τρομάζει το άλλο κουτάβι που το δάγκωνε και το αφήνει.
Εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη συμπεριφορά για να σταματήσουμε το ανεπιθύμητο δάγκωμα του κουταβιού μας, αλλά και να το εκπαιδεύσουμε σχετικά με τα όρια ανοχής μας. Όταν το κουτάβι μας δαγκώσει πολύ δυνατά το χέρι ή το δάχτυλό μας, τότε θα αφήσουμε το χέρι μας να χαλαρώσει και θα μιμηθούμε αυτόν τον δυνατό ήχο του ουρλιαχτού που κάνουν και τα κουτάβια όταν τα δαγκώνουν. Όταν το κουτάβι μας σταματήσει, θα το αγνοήσουμε για 10 έως 20 δευτερόλεπτα και μετά θα συνεχίσουμε το παιχνίδι.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι δεν πρέπει να απομακρυνθούμε μετά από ένα τέτοιο συμβάν, καθώς αυτό μπορεί να πυροδοτήσει τα κυνηγετικά ένστικτα του κουταβιού μας και να επιδεινώσει το πρόβλημα. 
Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία για περισσότερες από τρεις φορές μέσα σε διάστημα 15 λεπτών. Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσει το παιχνίδι.
Ο στόχος εν προκειμένω είναι να μάθουμε στο κουτάβι μας ότι το ήρεμο παιχνίδι συνεχίζεται, ενώ αυτό που ξεφεύγει σταματά. Μόλις καταφέρουμε να περιορίσουμε τα δυνατά δαγκώματα, επαναλαμβάνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία και με τα μέτριας έντασης δαγκώματα. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μάθουμε στο κουτάβι μας ότι η μουσούδα χωρίς να δαγκώνει είναι αποδεκτή, αλλά οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού δεν είναι.


Ανακατεύθυνση
Εάν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε το κουτάβι μας κάνοντάς το να αντιληφθεί ότι το στόμα του στο δέρμα μας δεν είναι καθόλου αποδεκτό, πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο της ανακατεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε φορά που το κουτάβι μας θα επιδιώκει να βάλει το χέρι μας στο στόμα του, θα τραβάμε το χέρι μας μακριά πριν πλησιάσει προς εμάς και θα του δίνουμε αμέσως μια λιχουδιά ή θα παίζουμε με ένα μασητικό παιχνίδι γύρω του, ώστε να επικεντρώνει την προσοχή του αλλού και να δαγκώνει αυτό.
Μπορούμε επίσης να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του κουταβιού μας να μασήσει κάτι, χρησιμοποιώντας παιχνίδια με τα οποία δεν έχουμε άμεση επαφή με το στόμα του, όπως το να του πετάμε το μπαλάκι για να μας το φέρει πίσω ή κρατώντας εμείς από τη μια πλευρά ένα μασητικό παιχνίδι κι εκείνος τραβώντας το από την άλλη. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ το παιχνίδι να γίνει πολύ επιθετικό. Καλό είναι να μάθουμε στον μικρό μας φίλο τις εντολές «άστο να φύγει» ή «άφησέ το» έτσι ώστε να μπορούμε πάντα να αφαιρούμε κάτι από το στόμα του σε περίπτωση που χρειαστεί, χωρίς να αντιδράσει επιθετικά.

Απόσπαση προσοχής
Εκτός από εμάς, το κουτάβι μας θα θελήσει να δοκιμάσει με το στόμα του και πράγματα που βρίσκονται στο χώρο του. Αυτό γίνεται κυρίως από περιέργεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουμε στον σκύλο μας να μην μασάει τα έπιπλα του σπιτιού. Εκτός από την προστασία των επίπλων, φροντίζουμε να παρέχουμε μια ποικιλία από ενδιαφέροντα και ασφαλή παιχνίδια που θα μπορεί να παίξει, αλλά και να μασήσει το κουτάβι μας. Αυτά τα παιχνίδια αποτελούν μια καλή διέξοδο εκτόνωσης αυτής της ανάγκης του κουταβιού μας. 
Τα παιχνίδια στα οποία μπορούμε να κρύψουμε κάποια λιχουδιά είναι επίσης εξαιρετικά για την απόσπαση της προσοχής των κουταβιών από το να δαγκώνουν και να μασούν άλλα πράγματα. Αυτός ο τύπος παιχνιδιού όχι μόνο αποσπά την προσοχή του κουταβιού μας, αλλά παρέχει επίσης και πνευματική διέγερση, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για να βρει τρόπο να αποκτήσει εν τέλει τη λιχουδιά. 
Μια τελευταία επιλογή για να αποσπάσουμε την προσοχή του κουταβιού μας είναι μέσω του παιχνιδιού με άλλα κουτάβια ή εμβολιασμένους ενήλικους σκύλους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το κουτάβι μας και θα κοινωνικοποιηθεί, αλλά παράλληλα οι άλλοι σκύλοι με τους οποίους θα συναναστραφεί θα τον βοηθήσουν στην εκμάθηση του πότε ένα δάγκωμα είναι πολύ δυνατό.

Αποτροπή
Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τον σκύλο από το να γλείφει ή να μασάει αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Αυτά τα προϊόντα έχουν συνήθως μια δυσάρεστη πικρή γεύση και χρησιμοποιούνται, ώστε να αποθαρρύνουμε τον σκύλο μας κάθε φορά που μασάει έπιπλα ή άλλα αντικείμενα στο σπίτι. Ωστόσο, δεν αρκεί απλά να ψεκάζουμε τα πράγματά μας με αυτά τα προϊόντα. Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά βήματα που εμπλέκονται στη χρήση τους στο πλαίσιο της εκπαίδευσης.
Το πρώτο βήμα είναι να συνδέσουμε τη μυρωδιά και τη γεύση στο μυαλό του σκύλου μας, έτσι ώστε η μυρωδιά και μόνο να τον κρατήσει μακριά από ανεπιθύμητους στόχους μάσησης. Για να το κάνουμε αυτό, βάζουμε λίγο από το προϊόν σε ένα χαρτομάντιλο και το ακουμπάμε απαλά στο στόμα του κουταβιού μας. Θα πρέπει να προσπαθήσει να το φτύσει αμέσως βγάζοντας σάλια. Αφού συμβεί αυτό, ακολούθως θα σκύψει να μυρίσει κάτω τα σάλια του και έτσι θα κάνει τον συνειρμό.
Το δεύτερο βήμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν χρησιμοποιείται συχνά το προϊόν για εκπαίδευση. Για να λειτουργήσει το δεύτερο βήμα, βεβαιωνόμαστε ότι ο σκύλος μας δεν έχει πρόσβαση σε νερό για έως και μία ώρα (αλλά όχι περισσότερο) μετά την επαφή με το προϊόν. Αυτό μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά αν ο σκύλος μας μάθει ότι μπορεί απλώς να τρέξει στο μπωλ του και να απαλλαγεί από τη γεύση, ο αποτρεπτικός παράγοντας θα γίνει αναποτελεσματικός.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τοποθετούμε το προϊόν μία φορά την ημέρα σε αντικείμενα που δεν θέλουμε να γλείφει ή να μασάει ο σκύλος μας. Συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό για τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, έως ότου το κουτάβι μας σταματήσει να μασάει τα πράγματά μας.

Δάγκωμα στα πόδια 
Το δάγκωμα από το κουτάβι μας δεν συμβαίνει πάντα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε πολλούς σκύλους αρέσει να δαγκώνουν τα πόδια ή τους αστραγάλους των ανθρώπων καθώς περπατούν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις φυλές ποιμενικών σκύλων. Για να κάνουμε το κουτάβι μας να σταματήσει να μας δαγκώνει στα πόδια, κρατάμε ένα αγαπημένο παιχνίδι του στην τσέπη μας. Όταν μας δαγκώσει, σταματάμε αμέσως να κινούμαστε και κουνάμε το παιχνίδι γύρω-γύρω για να αποσπάσει την προσοχή του και να ασχοληθεί με αυτό.

 

Το δάγκωμα ενός κουταβιού αποτελεί μια φυσική εκδήλωση συμπεριφοράς, η οποία όμως είναι ανεπιθύμητη σε έναν ενήλικο σκύλο. Ας μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων που δίνονται σε καταφύγια από τους ιδιοκτήτες τους είναι μεταξύ 18 μηνών και 2 ετών - το σημείο στο οποίο η «χαριτωμένη» συμπεριφορά των κουταβιών γίνεται απογοητευτική για τον ιδιοκτήτη. Ακολουθώντας αυτά τα μικρά και απλά βήματα τώρα θα αποφύγουμε την υιοθέτηση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς μελλοντικά, γεγονός που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια δια βίου σχέση χωρίς άγχος όταν μεγαλώσει ο τετράποδος φίλος μας.

 

 

Πηγή:  www.cesarsway.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Κόλπα & Κουνέλι)

Η εκπαίδευση ενός κουνελιού μπορεί να είναι μια πρόκληση. Δεν είναι πάντα οι πιο επιμελείς μαθητές, οπότε είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με τρικ που θα μπορούν να τα καταφέρουν γρήγορα. Με αυτά κατά νου, σας παραθέτουμε 4 εύκολα κόλπα για να ξεκινήσετε το ταξίδι εκπαίδευσης κουνελιών. 

  • Έλα:

Το «έλα» είναι ένα από τα πιο πρακτικά κόλπα και μια καλή αρχή. Το κουνέλι σας πιθανότατα ήδη τρέχει πρόθυμα και αλληλεπιδρά μαζί σας, επομένως είναι μια φυσική συμπεριφορά. 

Η προετοιμασία: Ξεκινήστε την εξάσκηση σε μια μικρή ή μεσαία περιοχή με λίγους περισπασμούς.
Τα συνθήματα: Για αυτή την εντολή, θα χρειαστείτε τόσο οπτικό όσο και λεκτικό σύνθημα. Προτιμότερο είναι ένας συνδυασμός του να χτυπάτε το χέρι σας στο έδαφος και να λέτε το όνομά του μετά από δύο κλικ με τη γλώσσα. 
Η εκπαίδευση: Ξεκινήστε χτυπώντας το έδαφος και χρησιμοποιήστε το λεκτικό σας σύνθημα όταν το κουνελάκι είναι κοντά σας. Εάν δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή που έχει χτυπηθεί, ακόμη και γυρίζοντας το κεφάλι του, κάντε κλικ με τη γλώσσα και επιβραβεύστε. Όταν εξοικειωθεί με το κόλπο, θα τρέχει προς το χέρι που χτυπά κάθε φορά που θα το ακούει. Μπορείτε σταδιακά να αυξάνετε την μεταξύ σας απόσταση, μέχρι να μάθει να ανταποκρίνεται σταθερά. 

  • Στροφή:

Η στροφή είναι ένα αξιολάτρευτο κόλπο που τα περισσότερα κουνέλια το πιάνουν γρήγορα. Όπως ίσως έχετε ήδη μαντέψει, αυτό που θα μάθει το κουνελάκι σας είναι να περιστρέφεται σε έναν στενό κύκλο μία ή δύο φορές. 

Η προετοιμασία: Επιλέξτε μια περιοχή χωρίς περισπασμούς με αρκετό χώρο για να δουλέψετε εσείς και το κουνελάκι σας, αλλά όχι πολύ, για να μην καταπιεστεί. 
Τα συνθήματα: Μια επιλογή είναι να συνδυάσετε τη λέξη «στροφή» σε ένα ελαφρώς ψηλό τόνο κάνοντας έναν κύκλο με το χέρι σας. Ο κύκλος των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για να οδηγήσει το κουνέλι σας στο κόλπο, αλλά μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λεκτικό σύνθημα προτιμάτε. 
Η εκπαίδευση: Με τη λιχουδιά στο χέρι, κουνήστε αργά το χέρι σας κυκλικά γύρω από το κουνελάκι σας. Αν ακολουθήσει, έστω και με το κεφάλι του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία, περιμένοντας περισσότερη κίνηση από το κουνελάκι σας καθώς προχωρά. Τελικά, το κουνέλι σας θα μπει στο κόλπο με μια απλή κυκλική κίνηση πάνω από το κεφάλι του. 

  • Πάνω:

Είναι από τα πιο εύκολα κόλπα, όπου το κουνελάκι μαθαίνει να στέκεται στα πίσω πόδια για λίγα δευτερόλεπτα. Είναι ένα εξαιρετικό κόλπο για όσους εκπαιδεύουν κουνέλι για πρώτη φορά.

Η προετοιμασία: Αυτό το κόλπο μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε, αλλά μια μικρή περιοχή συνήθως λειτουργεί καλύτερα. 
Τα συνθήματα: Για αυτή την εντολή, χρησιμοποιήστε τη λέξη «πάνω» ή όποια άλλη θέλετε ως λεκτικό σύνθημα και το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του κουνελιού ως οπτικό σύνθημα. 
Η εκπαίδευση: Ξεκινήστε κρατώντας μια λιχουδιά πάνω από το κεφάλι του κουνελιού σας και λέγοντας το ηχητικό σύνθημα που έχετε επιλέξει. Εάν αλλάξει το βάρος του για να κοιτάξει ψηλά ή σηκώσει τα μπροστινά πόδια του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε αμέσως. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία και σύντομα το κουνελάκι σας θα μάθει να σηκώνεται σχεδόν αμέσως!

  • Ανέβα:

Με αυτό το κόλπο το κουνελάκι σας θα μάθει να ανεβαίνει πάνω σε κάτι, όπως ένα κουτί ή έναν καναπέ. Είναι ένα υπέροχο κόλπο σε συνδυασμό με το «έλα». 

Η προετοιμασία: Επιλέξτε το κουτί ή το έπιπλο στο οποίο θέλετε να ανέβει το κουνελάκι σας. Τα στερεά αντικείμενα λειτουργούν καλύτερα, καθώς οτιδήποτε ασταθές θα αποθαρρύνει το κουνέλι σας να το εμπιστευτεί. 
Τα συνθήματα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «ανέβα» ως λεκτικό σύνθημα και δύο αγγίγματα στο κουτί για οπτικό σύνθημα. 
Η εκπαίδευση: Για να ξεκινήσετε την προπόνηση, χρησιμοποιήστε μια λιχουδιά για να οδηγήσετε το κουνέλι σας επάνω στο κουτί. Αν πηδήξει πάνω του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε. Στην αρχή ίσως χρειαστεί να το ανταμείψετε για κάτι πολύ μικρό, όπως το να μυρίσει το κουτί ή να βάλει τα πόδια του πάνω του. Συνεχίστε να οδηγείτε το κουνέλι σας προς το αντικείμενο, και να περιμένετε περισσότερα καθώς θα αισθάνεται πιο άνετα με την διαδικασία. Σύντομα, θα πρέπει να πηδήξει στο κουτί χωρίς κανένα δισταγμό. 

Τα κουνέλια δεν είναι γνωστά για την ικανότητα εκπαίδευσής τους. Ωστόσο, αν καταβάλετε λίγη προσπάθεια και δουλέψετε με τα δυνατά σημεία του κουνελιού σας, θα δείτε να κάνει κόλπα σε χρόνο μηδέν!

Πηγή: www.hickoryridgehollands.com

Σχετικά προϊόντα

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Άγχος & Γάτα)

Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας και συχνά στρεσάρονται με τις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Τέτοιες αλλαγές είναι οι επισκέπτες, τα ταξίδια, οι επισκέψεις σε κτηνιατρεία και άλλα ασυνήθιστα περιστατικά στη ζωή τους. Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τη γάτα μας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος

  1. Μείνετε δίπλα της αλλά όχι πολύ κοντά

Σε πολλές γάτες δεν αρέσει να τις κρατάνε ή να τις αγκαλιάζουν όταν είναι στρεσαρισμένες. Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, τείνουν να αγαπούν τη σωματική επαφή όταν αισθάνονται άγχος. Ωστόσο, θα χρειαστεί να κυριαρχήσουμε σε αυτό το ένστικτο όταν έχουμε να κάνουμε με μια αγχωμένη γάτα, διαφορετικά μπορεί να χειροτερέψουμε την κατάσταση.

Μένουμε κοντά στη γάτα μας όταν προσπαθούμε να την ηρεμήσουμε. Μιλάμε χαλαρά ή τραγουδάμε ένα νανούρισμα. Την χαϊδεύουμε αν φαίνεται ότι το θέλει, αλλά δεν την αρπάζουμε ούτε την αγκαλιάζουμε. Αν έρθει κοντά μας και σκαρφαλώσει από μόνη της στην αγκαλιά μας, της επιτρέπουμε να πλησιάσει όσο θέλει και την αφήνουμε να έχει τον έλεγχο.

  1. Δώστε της έναν άνετο χώρο

Εάν η γάτα μας βιώνει άγχος και είναι αναστατωμένη, βεβαιωνόμαστε ότι έχει ένα μέρος να πάει που είναι άνετο και ασφαλές. Εάν είμαστε σπίτι, η κορυφή ενός ψηλού ονυχοδρόμιου είναι ένα εξαιρετικό σημείο. Στις γάτες αρέσει να είναι ψηλά , ειδικά όταν νιώθουν άγχος ή δυσφορία.

Μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες γάτες να τις περιορίζουν σε ένα «ασφαλές δωμάτιο» όταν αντιμετωπίζουν πιο χρόνιες μορφές στρες. Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ευχάριστο, ήρεμο χώρο όπου θα είναι διαθέσιμα η τροφή και το νερό της γάτας μας, η τουαλέτα της, το κρεβάτι, το ονυχοδρόμιο και τα παιχνίδια της. Μπορούμε ακόμη να παίξουμε κάποια χαλαρωτική κλασική μουσική, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ηρεμεί πολλές γάτες.

  1. Αφήστε τη γάτα σας να σημαδέψει την περιοχή για να νιώσει καλύτερα

Οι γάτες απελευθερώνονται από τις αγχωτικές καταστάσεις σημαδεύοντας την περιοχή τους με μυρωδιές από τους αρωματικούς αδένες τους. Το κάνουν αυτό ξύνοντας πράγματα και τρίβοντας τα πρόσωπά τους πάνω τους. Εάν έχουμε να κάνουμε με μια αγχωμένη γάτα, ειδικά μια γάτα που προσαρμόζεται σε μια μετακόμιση ή ένα νέο κατοικίδιο ή άτομο στο σπίτι, πρέπει να έχουμε ένα ονυχοδρόμιο σε εμφανές σημείο του σπιτιού που η γάτα μας μπορεί να σημαδέψει για να νιώσει καλύτερα.

Εάν ταξιδεύουμε, φέρνουμε ένα παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο από το σπίτι που έχει το άρωμα της γάτας μας από μια εποχή που δεν ήταν αγχωμένη ή στεναχωρημένη. Η έκθεση στις δικές της ήρεμες μυρωδιές μπορεί να τη βοηθήσει να νιώσει καλύτερα.

  1. Το διαδραστικό παιχνίδι ανακουφίζει από το άγχος

Αυτό δεν θα λειτουργήσει εάν βρισκόμαστε στη μέση μιας οξείας στρεσογόνας κατάστασης, αλλά εάν έχουμε να κάνουμε με ένα γατάκι που εμφανίζει σημάδια χρόνιου στρες, το διαδραστικό παιχνίδι με ένα παιχνίδι με ραβδί τακτικά μπορεί να βοηθήσει τη γάτα μας να ξεθυμάνει.

Το διαδραστικό παιχνίδι επιτρέπει στις γάτες να συμπεριφέρονται σαν τα αρπακτικά που είναι, και αυτό είναι καταπραϋντικό για αυτές. Βοηθά επίσης εμάς και τη γάτα μας να δεθούμε περισσότερο, κάτι που είναι άλλο ένα πράγμα που ανακουφίζει από το άγχος και τους δύο μας.

  1. Χρησιμοποιήστε αντιστρεσογόνα προϊόντα

Υπάρχουν ειδικά προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί για να μιμούνται τις ηρεμιστικές φερομόνες που έχουν οι γάτες στους αρωματικούς αδένες του προσώπου τους. Η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει γάτες με οξύ και χρόνιο στρες. Για παράδειγμα, μπορούμε να ψεκάσουμε τον μεταφορέα της γάτας μας πριν τη βάλουμε μέσα για να τη μεταφέρουμε στον κτηνίατρο.

Πηγή: www.cathealth.com

Σχετικά προϊόντα

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Βόλτα & Κουτάβι)

Πριν από λίγες μέρες αποκτήσαμε το νέο μας κουτάβι και θέλουμε να βγάλουμε τον μικρό μας φίλο για να τον καμαρώσει η γειτονιά. Δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο, σωστά; Απλά πρέπει να πάρουμε ένα λουρί και ένα κολάρο και να βγούμε από την πόρτα με αυτόν να μας καθοδηγεί.

Μη βιάζεστε, όχι και τόσο γρήγορα!

Αν και είναι αλήθεια ότι μπορούμε να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε το κουτάβι μας να περπατάει μαζί μας και να υπακούει στις εντολές μας από πολύ νωρίς, ωστόσο δεν είναι καλή ιδέα να βγούμε εκτός σπιτιού από τόσο νωρίς. Οι κτηνίατροι συνιστούν να κρατάμε το κουτάβι μας μακριά από πάρκα σκύλων και να αποφεύγουμε να περπατάμε έξω μέχρι να κάνει όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς του.

Δεν μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο της λύσσας έως ότου το κουτάβι μας γίνει τουλάχιστον τριών μηνών και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το βασικό εμβολιακό πρόγραμμα πριν την ηλικία των 16 εβδομάδων, όπου τότε - ή λίγο αργότερα γίνεται το τελευταίο αναμνηστικό εμβόλιο του αρχικού εμβολιακού κύκλου ως κουτάβι, ανάλογα με το πότε θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού. Ήδη μιλάμε για τέσσερις ή περισσότερους μήνες, που είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για έναν αναπτυσσόμενο σκύλο που μένει στο σπίτι και έχει συσσωρευμένη ενέργεια, ώστε να αναπτύξει κακές συνήθειες.

Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε να συμβεί αυτό. Παρακάτω υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας για τη βόλτα, ενώ είμαστε ακόμα μέσα στο σπίτι.

Τον εξοικειώνουμε με το κολάρο και το λουρί

Ήδη από όταν το κουτάβι μας είναι μόλις μερικών εβδομάδων, μπορούμε να το εξοικειώσουμε με το κολάρο και το λουρί του. Περιμένουμε μέχρι να κάνει κάτι θετικό, όπως να φάει, να παίξει ή όταν το χαϊδεύουμε  και τότε του φοράμε το κολάρο και το λουρί. Η ιδέα είναι ότι πρέπει να συνηθίσει να τα φοράει, αλλά και να τα συνδέσει με θετικά συναισθήματα. Εάν ο σκύλος μας παλεύει με το λουρί ή το κολάρο, δοκιμάζουμε να χρησιμοποιήσουμε λιχουδιές ή παιχνίδια για να τον κάνουμε να νιώσει πιο άνετα.

Πηγαίνετε για μια βόλτα… μέσα στο σπίτι

Το ότι δεν θέλουμε να ρισκάρουμε να κυκλοφορήσουμε το κουτάβι μας στη γειτονιά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και να περπατήσουμε μέσα στο σπίτι. Του βάζουμε το λουρί  και το καθοδηγούμε μέσα στο σπίτι, ώστε να συνηθίσει ότι εμείς είμαστε αυτοί που το καθοδηγούμε. Εάν υπάρχει αυλή, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε ως άλλη μια ευκαιρία για εκπαίδευση με το λουρί, πηγαίνοντας το κουτάβι μας στο σημείο όπου θέλουμε να πάει, αντί να το αφήσουμε να τρέχει στην αυλή.

Βοηθάμε το κουτάβι μας να μάθει να μας ακολουθεί

Σε ιδανικές συνθήκες, θέλουμε να καθοδηγούμε τον σκύλο μας όταν περπατάμε εμείς- όχι το αντίστροφο. Αλλά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει με έναν μεγάλο ενήλικο σκύλο από ότι με ένα μικροσκοπικό κουτάβι, επομένως δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος για εκπαίδευση από τώρα που είναι ακόμα μικρό. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να του φορέσουμε το λουρί του και να περπατήσουμε μερικά βήματα. Όταν αναπόφευκτα αρχίσει να τραβάει, θα πρέπει να γυρίσουμε και να περπατήσουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θα σταματάμε και θα ξεκινάμε πολύ στην αρχή, αλλά τελικά θα το μάθει. Μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή τη μάθηση επιβραβεύοντάς τον με επαίνους, χάδια ή λιχουδιές, όταν δείχνει να ακολουθεί σωστά τη διαδικασία.

Πρακτική Εκπαίδευση Υπακοής

Όταν ο σκύλος μας είναι έτοιμος να βγει βόλτα, μεταξύ 4 και 6 μηνών, είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση υπακοής. Ξεκινάμε με βασικές εντολές όπως «κάτσε», «μείνε», «έλα», «χέρι» και «κάτω» και βεβαιωνόμαστε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην εκπαίδευση είναι συνεπείς, χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις και χειρονομίες. Διαφορετικά, ο σκύλος μας θα μπερδευτεί.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθουμε στο σκύλο μας αυτές τις βασικές εντολές είναι η μέθοδος "Ζητάω, Λέω, και Εκτελώ". Η ιδέα είναι ότι πρώτα ζητάμε από τον σκύλο μας να κάνει κάτι, όπως «έλα». Στη συνέχεια, του λέμε να το κάνει χρησιμοποιώντας σταθερής έντασης φωνή, εάν δεν ακολουθήσει την εντολή την πρώτη φορά. Εάν και πάλι δεν λειτουργεί, επαναλαμβάνουμε την εντολή ξανά και φέρνουμε φυσικά το κουτάβι μας προς το μέρος μας. Ανεξάρτητα από το αν ο σκύλος μας θα έρθει μόνος του ή θα τον φέρουμε κοντά, αμέσως τον επιβραβεύουμε. Αυτό θα το βοηθήσει να συσχετίσει την ολοκλήρωση της δραστηριότητας με μια ανταμοιβή και την επόμενη φορά μπορεί να ακολουθήσει την εντολή νωρίτερα.

Συνεχίζουμε με την εκπαίδευση και είμαστε συνεπείς. Έτσι, πολύ σύντομα ο σκύλος μας θα αρχίσει να μας υπακούει χωρίς καν να το σκεφτεί!

Πηγή: www.cesarsway.com

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Βόλτα & Σκύλος)

Πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν συχνά τα σκυλιά τους σε τόσες βόλτες με σκύλους όσες θα έπρεπε, επειδή αντιμετωπίζουν  πρόβλημα  στο να κρατήσουν το σκύλο τους υπό έλεγχο, είτε επειδή ο σκύλος τραβάει ανεξέλεγκτα, είτε για άλλα προβλήματα που δημιουργεί. Παρόλα αυτά υπάρχει ελπίδα! Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς να βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας, να διατηρούμε τον έλεγχο και να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε το κατάλληλο κολάρο και λουρί για το σκύλο μας. Αυτόν τον μήνα αφιερώνουμε χρόνο για να δουλέψουμε  με το σκύλο μας στη βόλτα.

1. Η ενέργειά μας και η γλώσσα του σώματός μας είναι πολύ σημαντική όσο περπατάμε με το σκύλο μας.

Βεβαιωνόμαστε ότι ο σκύλος μας αντιλαμβάνεται τη στάση μας η οποία αποπνέει το μήνυμα ότι, "Εγώ είμαι ο αρχηγός". Κρατάμε το κεφάλι μας ψηλά και τους ώμους μας προς τα πίσω. Κάνουμε θετικές σκέψεις, όπως ότι η βόλτα με τον σκύλο μας πηγαίνει καλά. Ίσως να εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα!

2. Κρατάμε το λουρί του σκύλου κοντό, αλλά δεν το κρατάμε σφιχτά.

Αυτή η απλή συμβουλή μπορεί να μας γλιτώσει από πολύ πονοκέφαλο. Τα πτυσσόμενα ή τα μακρύτερα λουριά, κάνουν πιο δύσκολη την επικοινωνία με το σκύλο μας και ευκολότερο για αυτόν να πηγαίνει όπου θέλει. Αλλά, δεν ξεχνάμε, είναι επίσης σημαντικό να διατηρούμε το λουρί του σκύλου χαλαρό. Εάν κάνουμε μια διόρθωση (δηλαδή τραβήξουμε απότομα το λουρί) μετά από μια προβληματική συμπεριφορά, θα πρέπει να είναι γρήγορη και, στη συνέχεια, το λουρί του σκύλου πρέπει να επανέλθει σε χαλαρή κατάσταση.

3. Τοποθετούμε το περιστήθιο  του σκύλου μας στο πάνω μέρος του λαιμού.

Αν έχετε δει ποτέ σκύλο με έλκηθρο, θα παρατηρήσετε ότι το περιστήθιο  είναι γύρω από το κάτω μέρος του λαιμού του σκύλου, κοντά στους ώμους. Γιατί; Εκεί βρίσκεται η ελκτική δύναμη του σκύλου. Βοηθάμε πραγματικά τον σκύλο μας να μας τραβήξει όπου θέλει αν έχουμε τοποθετήσει το κολάρο εκεί. Αντίθετα, είναι καλύτερο να το τοποθετούμε στο πάνω μέρος του λαιμού του, που η περιοχή είναι πιο ευαίσθητη.

4. Τραβάμε βίντεο τη βόλτα με τον σκύλο μας.

Ζητάμε από ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας να μας βιντεοσκοπήσει κάνοντας βόλτα το σκύλο μας, έτσι θα είναι πιο εύκολο να δούμε τι κάνουμε λάθος. Πώς είναι η στάση του σώματός μας; Πώς αντιδράμε όταν ο σκύλος μας συμπεριφέρεται άσχημα; Βάζουμε ένταση στο λουρί του σκύλου μας; Αυτά  τα σημεία  πρέπει να προσέξουμε ενώ παρακολουθούμε το βίντεο. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από κάποιον να περπατήσει μαζί μας και μετά να μας πει αυτά που παρατήρησε.

5. Καταφεύγουμε στη βοήθεια σκύλων που εμπιστευόμαστε.

Εάν ο σκύλος μας γαβγίζει ή πάει να ορμήσει σε άλλα σκυλιά που προσπερνάμε στη βόλτα, αφιερώνουμε χρόνο για να κάνουμε ακριβώς αυτή τη δραστηριότητα με έναν άλλο σκύλο που εμπιστευόμαστε. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να εξασκηθούμε στο να παραμένουμε ήρεμοι και να συγκρατούμε το σκύλο μας. Στη συνέχεια, όταν ο σκύλος μας εμφανίσει αυτού του είδους την ανεπιθύμητη συμπεριφορά ενώ δεν το περιμένουμε, θα νιώσουμε πιο σίγουροι και έτοιμοι να τον διαχειριστούμε και αυτή η εμπιστοσύνη θα μεταδοθεί και στο σκύλο μας.

6. Εξάσκηση στη βόλτα!

Εμείς και ο σκύλος μας δεν θα γίνουμε καλύτεροι αν δεν πάμε έξω και δεν εξασκήσουμε αυτές τις ενέργειες! Επιβραβεύουμε κάθε επιτυχία κατά τη διάρκεια της εξάσκησης. Μαθαίνουμε από τις κακές μέρες, αλλά δεν μένουμε σε αυτές. Και μια μέρα, θα διαπιστώσουμε ότι τα  έχουμε καταφέρει!

Πηγή: www.cesarsway.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Βασική Εκπαίδευση Σκύλου)

Ψάχνετε για τις καλύτερες εντολές για να μάθετε τον σκύλο σας;

Η εκμάθηση βασικών εντολών εκπαίδευσης ενός σκύλου μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς που μπορεί να υπάρχουν ήδη ή που μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον. Υπάρχουν πολλές εντολές εκπαίδευσης που μπορείτε να διδάξετε στον σκύλο σας εύκολα στο σπίτι. Παρακάτω, παραθέτουμε μία λίστα με τις βασικότερες εντολές, που σίγουρα θα απολαύσετε εσείς και το σκυλάκι σας.

  1. Κάτσε

Το να μάθετε τον σκύλο σας να κάθεται είναι μια από τις πιο βασικές εντολές και επιπλέον μια πολύ καλή αρχή εκπαίδευσης. Ένας σκύλος που γνωρίζει την εντολή «Κάτσε» θα είναι πολύ πιο ήρεμος και πιο εύκολος στον έλεγχο από τους σκύλους που δεν έχουν μάθει αυτή την απλή εντολή. Ακόμα, η εντολή «Κάτσε» προετοιμάζει τον σκύλο σας για πιο απαιτητικές  εντολές όπως «Μείνε» και «Έλα».

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτσε»:

  • Κρατήστε μια λιχουδιά κοντά στη μύτη του σκύλου σας.
  • Μετακινήστε το χέρι σας προς τα πάνω, επιτρέποντας στο κεφάλι του να ακολουθήσει τη λιχουδιά και προκαλώντας το κάτω μέρος του να χαμηλώσει.
  • Μόλις είναι σε καθιστή θέση, πείτε «Κάτσε», δώστε του τη λιχουδιά και δείξτε του στοργή.

Επαναλάβετε αυτή την σειρά διαδικασιών μερικές φορές κάθε μέρα μέχρι ο σκύλος σας να την μάθει καλά. Στη συνέχεια, ζητήστε από τον σκύλο σας να κάθεται πριν την ώρα του φαγητού, όταν φεύγετε για βόλτες και σε άλλες καταστάσεις που θα θέλατε να είναι ήρεμος και καθιστός.

  1. Έλα

Μια άλλη σημαντική εντολή που μπορεί να μάθει ο σκύλος σας είναι η λέξη «έλα». Αυτή η εντολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τις φορές που σας φεύγει το λουρί ή αφήνετε κατά λάθος την πόρτα ανοιχτή. Για άλλη μια φορά, αυτή η εντολή είναι εύκολο να διδαχθεί και θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από προβλήματα.

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Έλα»:

  • Βάλτε λουρί και κολάρο στον σκύλο σας.
  • Κατεβείτε στο επίπεδό του και πείτε «Έλα», τραβώντας απαλά το λουρί.
  • Όταν έρθει κοντά σας, ανταμείψτε τον με στοργή και μια λιχουδιά.

Μόλις το μάθει καλά με το λουρί, αφαιρέστε το και συνεχίστε να εξασκείτε την εντολή σε έναν ασφαλή, κλειστό χώρο.

  1. Κάτω

Αυτή η εντολή είναι μια από τις πιο δύσκολες εντολές εκπαίδευσης σκύλων. Ο λόγος που μπορεί να είναι δύσκολο για τον σκύλο σας να μάθει καλά αυτήν την εντολή είναι ότι απαιτεί από αυτόν να είναι σε στάση υποταγής. Μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας συνεχίζοντας την εκπαίδευσή σας θετική και χαλαρή, ειδικά εάν ο σκύλος σας είναι φοβισμένος ή ανήσυχος. Λάβετε επίσης υπόψη σας να επαινείτε πάντα τον σκύλο σας μόλις εκτελέσει με επιτυχία την εντολή.

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτω»:

  • Βρείτε μια ιδιαίτερα απολαυστική λιχουδιά και κρατήστε την στην κλειστή γροθιά σας.
  • Κρατήστε το χέρι σας μέχρι τη μύτη του σκύλου σας. Όταν τη μυρίσει, κουνήστε το χέρι σας στο πάτωμα, ώστε να ακολουθήσει.
  • Στη συνέχεια, σύρετε το χέρι σας κατά μήκος του εδάφους μπροστά του για να ενθαρρύνετε το σώμα του να ακολουθήσει το κεφάλι του.
  • Μόλις είναι στην κάτω θέση, πείτε «Κάτω», δώστε του τη λιχουδιά και δείξτε του στοργή.

Επαναλάβετε την προπόνηση κάθε μέρα. Εάν ο σκύλος σας προσπαθήσει να καθίσει ή να πεταχτεί προς το χέρι σας, πείτε «Όχι» και απομακρύνετε το χέρι σας. Μην τον πιέζετε σε μια κάτω θέση και ενθαρρύνετε κάθε βήμα που κάνει ο σκύλος σας προς τη σωστή θέση.

  1. Μείνε

Παρόμοια με την εντολή «Κάτσε», το σύνθημα «Μείνε»  θα σας βοηθήσει να ελέγχετε πιο εύκολα τον σκύλο σας. Αυτή η εντολή μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως εκείνες τις φορές που δεν θέλετε το σκυλάκι σας να πλήττει τους επισκέπτες.

Πριν επιχειρήσετε να μάθετε στον σκύλο σας αυτή την εντολή, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ειδικός στο σύνθημα «Κάτσε». Εάν δεν έχει μάθει καλά αυτή την εντολή, αφιερώστε χρόνο για να την εξασκήσετε μαζί του προτού προχωρήσετε στο σύνθημα «Μείνε».

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Μείνε»:

  • Πρώτα, ζητήστε από τον σκύλο σας να «Κάτσει».
  • Στη συνέχεια, ανοίξτε την παλάμη του χεριού σας μπροστά σας και πείτε «Μείνε».
  • Κάντε μερικά βήματα πίσω. Επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά και στοργή αν μείνει.
  • Αυξήστε σταδιακά τον αριθμό των βημάτων που κάνετε πριν δώσετε τη λιχουδιά.
  • Πάντα να επιβραβεύετε το σκυλάκι σας που μένει στη θέση του — ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτή είναι μια άσκηση αυτοελέγχου για τον σκύλο σας, γι' αυτό μην αποθαρρύνεστε αν χρειαστεί λίγος χρόνος για να το μάθει, ιδιαίτερα για κουτάβια και σκύλους υψηλής ενέργειας. Εξάλλου, τα περισσότερα σκυλιά προτιμούν να είναι εν κινήσει παρά απλώς να κάθονται και να περιμένουν.

  1. Άστο

Αυτή η τελευταία εντολή μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή όταν τον κυριεύει η περιέργειά του, όπως εκείνες τις φορές που μυρίζει κάτι ενδιαφέρον στο έδαφος αλλά πιθανώς επικίνδυνο. Ο στόχος είναι να μάθετε το σκυλάκι σας ότι θα επιβραβευθεί με κάτι ακόμα καλύτερο αγνοώντας το άλλο αντικείμενο.

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Άστο»:

  • Τοποθετήστε μια λιχουδιά και στα δύο χέρια.
  • Δείξτε του μια κλειστή γροθιά με τη λιχουδιά μέσα και πείτε «Άστο».
  • Αγνοήστε τις συμπεριφορές όπως το να γλείφει, να μυρίζει, να χτυπάει τα πόδια του ή να γαβγίζει για να πάρει τη λιχουδιά.
  • Μόλις σταματήσει να προσπαθεί, δώστε του τη λιχουδιά από το άλλο χέρι.
  • Επαναλάβετε μέχρι ο σκύλος σας να απομακρυνθεί από την πρώτη γροθιά όταν εσείς θα λέτε «Άστο».
  • Στη συνέχεια, δώστε στον σκύλο σας τη λιχουδιά μόνο όταν θα σας κοιτάζει με το κεφάλι προς τα πάνω καθώς απομακρύνεται από την πρώτη γροθιά.

Μόλις ο σκύλος σας απομακρύνεται σταθερά από την πρώτη λιχουδιά και σας δίνει οπτική επαφή όταν λέτε την εντολή, είστε έτοιμοι να το πάτε ένα βήμα παραπέρα.

Για την επόμενη μέθοδο εκπαίδευσης, χρησιμοποιήστε δύο διαφορετικές λιχουδιές: μία που είναι καλή αλλά όχι εξαιρετικά ελκυστική και μία που είναι ιδιαίτερα μυρωδάτη και νόστιμη για το σκυλάκι σας.

Πως να εξελίξετε την εντολή «Άστο»:

  • Πείτε «Άστο», τοποθετήστε τη λιγότερο ελκυστική λιχουδιά στο πάτωμα και καλύψτε τη με το χέρι σας.
  • Περιμένετε μέχρι ο σκύλος σας να αγνοήσει αυτή τη λιχουδιά και να σας κοιτάξει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε αυτή τη λιχουδιά από το πάτωμα, δώστε του την καλύτερη λιχουδιά και δώστε του αμέσως στοργή.
  • Μόλις πιάσει το νόημα, τοποθετήστε τη λιγότερο νόστιμη λιχουδιά στο πάτωμα, αλλά μην την καλύψετε εντελώς με το χέρι σας. Αντίθετα, κρατήστε το χέρι σας λίγο πιο πάνω από τη λιχουδιά . Με την πάροδο του χρόνου, μετακινήστε σταδιακά το χέρι σας όλο και πιο μακριά έως ότου το χέρι σας είναι περίπου 15 εκατοστά πάνω από τη λιχουδιά.
  • Τώρα είναι έτοιμος να εξασκηθεί μαζί σας όρθιος! Ακολουθήστε τα ίδια βήματα, αλλά αν προσπαθήσει να αρπάξει τη λιγότερο νόστιμη λιχουδιά, καλύψτε την με το πόδι σας.

Μην βιαστείτε να διδάξετε στο σκυλάκι σας κάποια από αυτές τις εντολές εκπαίδευσης. Να θυμάστε πως ζητάτε πολλά από τον σκύλο σας.

Η διαδικασία εκπαίδευσης απαιτεί χρόνο, ενέργεια και υπομονή.

Το να αφιερώσετε χρόνο για να διδάξετε στο σκυλάκι σας αυτές τις κοινές εντολές αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και την προσπάθειά σας

Πηγή: www.cesarsway.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Κοινωνικοποίηση Σκύλου)

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου είναι υπεύθυνος για το κατοικίδιό του σε δημόσιους χώρους. Ένας μη εκπαιδευμένος σκύλος αποτελεί κίνδυνο για τον ιδιοκτήτη, τους άλλους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο (σκύλο). Φανταστείτε τις συνέπειες αν ο σκύλος αγνοήσει τις εντολές σας  και αρχίσει να τρέχει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ή προσπαθήσει να διασχίσει μια λεωφόρο. Για να έχει ο σκύλος σας σωστή συμπεριφορά θα πρέπει να εκπαιδευτεί από πολύ μικρή ηλικία. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για τον ιδιοκτήτη η συνύπαρξη με έναν σκύλο που έχει σωστή συμπεριφορά.

 

Τι είναι τα μαθήματα κοινωνικοποίησης;

Όταν το κουτάβι σας είναι πολύ μικρό, υπάρχει η δυνατότητα  να παρακολουθήσετε μαθήματα κοινωνικοποίησης κουταβιών. Τα μαθήματα αυτά οργανώνονται συχνά από κτηνιατρικές κλινικές  με εξειδικευμένους εκπαιδευτές και ίσως ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να σας συστήσει κάποιους εκπαιδευτές που βρίσκονται κοντά σας. Ο κύριος στόχος των μαθημάτων κοινωνικοποίησης είναι το κουτάβι σας να μάθει να συναναστρέφεται  άλλους σκύλους και άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, τα μαθήματα αυτά προσφέρουν μόνο μια πολύ βασική εκπαίδευση.

 

Τι είναι η βασική εκπαίδευση;

Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι σημαντική για την ευζωία του κουταβιού σας. Η εκπαίδευση αυτή έχει στόχο  να μάθει τον σκύλο σας να σας σέβεται, να σας υπακούει   και να σας αναγνωρίζει ως αρχηγό. Μετά τη βασική εκπαίδευση ο σκύλος σας  θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε απλές εντολές,  όπως  «κάθισε», «φύγε, «έλα».

 

Πότε μπορώ να αρχίσω την εκπαίδευση του κουταβιού μου;  

Μπορείτε να ξεκινήσετε την απλή εκπαίδευση του κουταβιού σας  από την πρώτη μέρα που το αποκτήσετε. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τόσο πιο εύκολο θα είναι. Το κλειδί για την επιτυχή εκπαίδευση είναι η συνέπεια. Αρχικά οι εκπαιδευτικές συνεδρίες θα πρέπει να είναι πολύ σύντομες διότι τα κουτάβια δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για περισσότερο από μερικά λεπτά τη φορά. Εάν η εκπαίδευση γίνεται σωστά και τα κουτάβια ενσωματώσουν την εκπαίδευσή τους στην καθημερινή τους ρουτίνα, θα προκύψει μια πολύ ικανοποιητική και διασκεδαστική εμπειρία για σας και τον σκύλο σας. Οι περισσότεροι σκύλοι είναι πολύ πρόθυμοι να υπακούσουν τους ιδιοκτήτες τους διότι χαίρονται που έχουν την αμέριστη προσοχή τους.

 

 

Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω το κουτάβι μου;

Η σωστή  εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει την ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ. Οι σκύλοι  δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του «ΚΑΛΟ και ΚΑΚΟ» ή του  «ΣΩΣΤΟ και ΛΑΘΟΣ». Όλες οι αντιδράσεις των σκύλων  είναι φυσιολογικές αντιδράσεις και οι άνθρωποι είναι αυτοί  που τις ορίζουν ως σωστές ή λάθος.  Ανταμείψτε το κουτάβι σας  με  κάποια λιχουδιά ή έπαινο για μια συμπεριφορά που θέλετε να επαναλάβει και να είστε συνεπείς στις εντολές σας για το τι  επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.  Θυμηθείτε, το κουτάβι σας δεν μπορεί να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του μασήματος μιας παλιάς παντόφλας (καλή συμπεριφορά) και των καλύτερων παπουτσιών σας (κακή συμπεριφορά).

 

Πρέπει να παρακολουθήσω μαθήματα;

Τα μαθήματα υπακοής  απευθύνονται κυρίως σε σας και στο πώς να χειριστείτε τον σκύλο σας. Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχή εκπαίδευση του  σκύλου σας  να αντιληφθείτε τη γλώσσα του.

 

Τι άλλα πράγματα μπορώ να κάνω;

Υπάρχει μια σειρά από πιο προχωρημένες επιλογές μόλις ο σκύλος σας  αποκτήσει τη βασική εκπαίδευση. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση για σκύλους όπλων και fly-ball, ή για σκύλους φύλακες είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Η δια βίου μάθηση μπορεί να είναι διασκεδαστική τόσο για εσάς όσο και για τον  σκύλο σας.

 

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα;

Ο κτηνίατρός σας πιθανόν να είναι σε θέση να σας συστήσει μια τοπική σχολή εξειδικευμένων εκπαιδευτών σκύλων. Εναλλακτικά, ρωτήστε τους φίλους, τους γείτονες ή τους ιδιοκτήτες  άλλων σκύλων. Επίσης υπάρχουν βιβλία και βίντεο που μπορούν να σας προσφέρουν συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας, ωστόσο θα εκπαιδευτείτε πιο γρήγορα και πιο διασκεδαστικά  αν παρακολουθήσετε ειδικά τμήματα και συναναστραφείτε άλλους ιδιοκτήτες.

expand_less