Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι πρόγονοι των κατοικίδιων σκύλων και γάτων ήταν άγρια ζώα και ήταν σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους με επιτυχία. Για αιώνες ο άνθρωπος εξημέρωνε και απολάμβανε την συντροφιά αυτών των ζώων - πριν από 6.000 χρόνια οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τις γάτες ιερά όντα. Οι γάτες και κατά κύριο λόγο οι σκύλοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε σχέσεις εργασίας όσον αφορά το κυνήγι και την προστασία, και για τις υπηρεσίες αυτές λάμβαναν ως ανταμοιβή τροφή και καταφύγιο. Αυτά τα ζώα ήταν ελεύθερα να τρέχουν και να ζουν μια περισσότερο φυσική ζωή.
Ο σύγχρονος άνθρωπος εξακολουθεί να αγαπά τα ζώα και να τα έχει κοντά του, αλλά εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής αυτών των ζώων, περιορίζοντάς τα σε μικρές κατοικίες και μεταβάλλοντας τη διατροφή τους. Αυτό επηρεάζει την υγεία τους, την κατάσταση των νεύρων, το πεπτικό σύστημα και τη στάση τους. Η εισαγωγή βοτάνων στη διατροφή τους σίγουρα θα επαναφέρει και θα βοηθήσει τον οργανισμό τους να λειτουργεί άριστα.
Το ερώτημα είναι ποια βότανα είναι κατάλληλα για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και τι ιδιότητες πρέπει να έχουν. Στις επόμενες γραμμές θα δούμε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή βότανα που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των κατοικίδιων αλλά και πως βοηθούν τον οργανισμό να είναι σε άριστη κατάσταση.
Δενδρολίβανο
Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, χάρη στις οποίες προστατεύει τα δόντια από τη δημιουργία τρυγίας και δρα κατά της κακοσμίας της αναπνοής.
Ιπποφαές
Superfood, υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Προάγει την καλή λειτουργία του οργανισμού, επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Χαμομήλι
Χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και αιώνες χάρη στις θεραπευτικές ιδιότητες του. Αποτελεί φυσική πηγή αντιοξειδωτικών κι έχει αντισηπτικές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες.
Μαϊντανός
Πλούσιος σε φλαβονοειδή , χαρίζει εξαιρετική γεύση σε κάθε τροφή και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη, ενώ παράλληλα βελτιώνει την υγεία των οστών.
Θυμάρι
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά , χαρίζει εξαιρετική γεύση σε κάθε τροφή και βοηθά στην διαχείριση του άγχους, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευρικό σύστημα , βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους νευρικών παθήσεων.
Πικραλίδα
Η πικραλίδα, επίσης γνωστή ως «το δόντι του λιονταριού» ή αγριοράδικο ή ταραξάκο, είναι ένα πολυετές βότανο που υπάρχει σε αφθονία στα ελληνικά βουνά και λιβάδια και είναι γνωστή σε πολλούς και ως ραδίκι του βουνού. Το τσάι και το εκχύλισμα από ρίζα πικραλίδας χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:
Ενδείξεις
Οδός χορήγησης
Διάρκεια της σίτισης
Το Δενδρολίβανο, στις περισσότερες μορφές του (αποξηραμένο, φρέσκο ολόκληρο φυτό, βάμμα ή τσάι) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε σκύλους και στην πραγματικότητα θεωρείται γενικά ασφαλές από τον Οργανισμό Υγείας της Αμερικής για χρήση τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα”, αναφέρει ο βοτανολόγος Gregory Ο L. Tilford, συγγραφέας μαζί με τη Mary L. Wulff του Herbs for Pets.
Αντιμικροβιακό
To δεντρολίβανο είναι πολύ δημοφιλές ως συντηρητικό τροφίμων για σκύλους. Σύμφωνα με το Herbs for Pets, το δεντρολίβανο είναι ένας μεγάλος μαχητής ενάντια στα κοινά βακτήρια των τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην αποφυγή αλλοίωσης των τροφίμων. Αυτές οι δυνατότητες καταπολέμησης παθογόνων παραγόντων επεκτείνονται στο σώμα του κατοικίδιου ζώου, όπου μπορεί να βοηθήσει ενάντια σε διάφορους μύκητες και βακτήρια. Λόγω της αντιμικροβιακής ιδιότητας του το δεντρολίβανο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μολύνσεις του δέρματος, να συνεισφέρει σε μικρές πληγές και εγκαύματα καθώς και σε λοιμώξεις στην περιοχή του στόματος, στο ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα.
Αντιοξειδωτικό
Το δεντρολίβανο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών που παράγονται στο σώμα. Η υπεραφθονία ελεύθερων ριζών και η επακόλουθη κυτταρική βλάβη που προκαλούν έχει συνδεθεί με ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Υπεύθυνο για την Υγεία της Καρδιάς
Λόγω των αντισπασμωδικών ιδιοτήτων (για την πρόληψη των σπασμών στους λείους μύες) το δεντρολίβανο βοηθά επίσης την καρδιά σε ορισμένες περιπτώσεις καρδιακής αρρυθμίας, καθώς την ενισχύει γενικότερα. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τα ζώα που αναρρώνουν από ένα τραυματικό γεγονός, σύμφωνα με το Herbs for Pets.
Ευστόμαχο
Το δενδρολίβανο είναι επίσης γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητες του στο πεπτικό σύστημα, ειδικά όταν πρόκειται για αέρια, δυσπεψία και άλλα συναφή προβλήματα. Σε συνδυασμό με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του, είναι χρήσιμο και για τις γαστρεντερικές λοιμώξεις.
Απωθητικό Εντόμων
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν κηδεμόνα σκύλου είναι η αποφυγή εξωπαρασίτων στο σώμα του κατοικίδιου. Το Rosemary είναι ένα βότανο που συχνά αναφέρεται για την ικανότητά του να απωθεί ψύλλους, τσιμπούρια, κουνούπια και άλλα έντομα.
Η χρήση των διαιτητικών θεραπειών στη διαχείριση των ασθενειών στα ζώα συντροφιάς έχει καταστεί κεντρικό θέμα της κτηνιατρικής κλινικής διατροφολογίας. Έχουν αναπτυχθεί στρατηγικές για τη διαχείριση τόσο των οξείων όσο και των χρόνιων ασθενειών σε ζώα συντροφιάς και ως εκ τούτου, πολλές διατροφικές προτάσεις, που είναι ειδικά διαμορφωμένες και διατίθενται στην αγορά.
Η βασική αρχή της διαιτητικής θεραπείας βασίζεται στο πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα θρεπτικά συστατικά για τη καλλίτερη αντιμετώπιση της νόσου. Στην κτηνιατρική πρακτική τέτοιες προσεγγίσεις έχουν εκτιμηθεί στους τομείς της καρδιολογίας, της νεφρολογίας, του σακχαρώδους διαβήτη, της δερματολογίας, της παχυσαρκίας, των αρθρικών προβλημάτων, των ηπατικών προβλημάτων και των γαστρεντερικών διαταραχών.
Η συνεχιζόμενη έρευνα μπορεί να εντοπίσει νέες προσεγγίσεις θρέψης και για άλλες διαταραχές και να επιτρέψει στους κτηνιάτρους να συμπληρώσουν τις τρέχουσες στρατηγικές διαχείρισης και τελικά να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία των ζώων.
Η παρακάτω επισκόπηση θα επισημάνει ορισμένους τρόπους με τους οποίους η διαμόρφωση της νόσου μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαιτητικών θεραπειών.
Ο ρόλος των υδατανθράκων στη ρύθμιση των ασθενειών
Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασικό συστατικό των διαιτών σε ζώα συντροφιάς και περιλαμβάνονται κυρίως ως πηγή ενέργειας και δομικών στοιχείων για άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως μη απαραίτητα αμινοξέα, γλυκοπρωτεΐνες και γλυκολιπίδια. Παρόλο που γενικά τα ζώα συντροφιάς έχουν ελάχιστη ή μη απαίτηση για τους υδατάνθρακες, κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης ή υψηλής ενεργειακής ανάγκης (π.χ. κύηση, γαλουχία, έντονη άσκηση, διάφορες ασθένειες) επαρκείς διατροφικοί υδατάνθρακες ή πρόδρομοι της γλυκόζης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των μεταβολικών διεργασιών.
Παρά τις χαμηλές απαιτήσεις για τους υδατάνθρακες, τα ζώα συντροφιάς είναι σε θέση να αφομοιώσουν αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες. Ενώ υπάρχει μια αυξανόμενη συζήτηση αμφισβητώντας τα πλεονεκτήματα της υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες σε δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί για ζώα συντροφιάς, λείπουν οριστικά στοιχεία που αποδεικνύουν μια επιβλαβή επίδραση της τροφής που περιέχει υψηλή ποσότητα από υδατάνθρακες.
Παρ 'όλα αυτά, κάτω από ορισμένες συνθήκες, η μείωση των υδατανθράκων στις δίαιτες μπορεί να προσφέρει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι νεώτερες διατροφικές στρατηγικές που στοχεύουν στη βελτίωση της μακροχρόνιας διαχείρισης των γάτων με σακχαρώδη διαβήτη. Η διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνει τη μείωση της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες υπέρ της πρωτεΐνης.
Η διαιτητική ίνα, μια άλλη μορφή υδατανθράκων, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη διαχείριση διαφόρων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των γαστρεντερικών διαταραχών και της παχυσαρκίας. Η πρωταρχική λειτουργία και το όφελος των διαιτητικών ινών είναι η αύξηση του όγκου και της περιεκτικότητας σε νερό μέσα στο έντερο. Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν και αποκαθιστούν τη κανονική λειτουργία του εντέρου και στους σκύλους και στις γάτες.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα ορισμένων τύπων φυτικών ινών περιλαμβάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας μέσω βακτηριακής ζύμωσης. Αυτά τα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα του βλεννογόνου του κόλου του εντέρου για την ενέργεια. Επομένως, οι ζυμώσιμες ίνες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε συνθήκες που αφορούν το παχύ έντερο. Η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας επίσης μειώνει το pΗ του παχέος εντέρου, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη μη παθογόνων βακτηριδίων και αυξάνοντας την αντίσταση του εντέρου στον αποικισμό με παθογόνα βακτήρια.
Τα τρόφιμα για κατοικίδια ζώα που περιέχουν βραδέως ζυμώσιμες ίνες (π.χ. κυτταρίνη, ) υποστηρίζονται για τη διαχείριση παχύσαρκων ζώων για πολλά χρόνια. Η προσθήκη ινών βοηθά στην αραίωση της θερμιδικής πυκνότητας των τροφίμων καθώς και στην αύξηση του όγκου στο στομάχι και στο έντερο και θεωρητικά συμβάλλει στην αύξηση του κορεσμού.
Ωστόσο, υπάρχει κάποια διαμάχη σχετικά με τις επιδράσεις των διαιτητικών ινών στο κορεσμό σε σκύλους και είναι πιθανό ότι οι ίνες θα αυξήσουν την κορεσμό σε μερικούς, αλλά όχι σε όλους τους σκύλους. Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες έχει υποστηριχθεί επίσης για τη διαχείριση των ζώων με σακχαρώδη διαβήτη. Τόσο βραδέως όσο και ταχέως ζυμώσιμοι τύποι ινών έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικά ζώα. Η χορήγηση τροφών με μέτριες ποσότητες ινών έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο σε σκύλους και γάτες. Παρόλο που οι ίνες φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο, δεν μειώνουν αναγκαστικά τις ανάγκες σε ινσουλίνη αυτών των ασθενών.
Σε ασθενείς με ηπατική νόσο (ιδιαίτερα εκείνοι που διατρέχουν κίνδυνο για ηπατική εγκεφαλοπάθεια ), τα τρόφιμα με αυξημένες διαιτητικές ίνες μπορεί να είναι επωφελή επειδή οι ίνες μειώνουν τη διαθεσιμότητα και την παραγωγή αζωτούχων αποβλήτων στο παχύ έντερο, την κύρια περιοχή παραγωγής αμμωνίας. Αυξημένες ποσότητες ζυμώσιμων ινών ενθαρρύνουν τη σταθεροποίηση του αζώτου από τα εντερικά βακτήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοτήτων αζωτούχων ουσιών που είναι διαθέσιμες για απορρόφηση. Η αυξημένη ποσότητα φυτικής ίνας πιστεύεται επίσης ότι δεσμεύει επιβλαβή χολικά οξέα, ενδοτοξίνες και άλλα βακτηριακά προϊόντα. Η ζύμωση των ινών μειώνει επίσης το κολονικό pΗ, περιορίζοντας έτσι την απορρόφηση της αμμωνίας.
Ο ρόλος της πρωτεΐνης στη ρύθμιση των ασθενειών
Η πρωτεΐνη είναι ένα απολύτως ζωτικό συστατικό της διατροφής, καθώς τα αμινοξέα που προέρχονται από την πέψη των πρωτεϊνών χρησιμεύουν ως πρόδρομοι για πολλές δομικές πρωτεΐνες, ένζυμα, ορμόνες και ανοσοσφαιρίνες.
Τα αμινοξέα χρησιμεύουν επίσης ως πηγή ενέργειας για διάφορους τύπους κυττάρων. Η διατροφή των ζώων με δίαιτα με ανεπάρκεια σε πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό ισοζύγιο αζώτου, να προωθήσει τον υποσιτισμό και ακόμη να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιακές παθήσεις (π.χ. καρδιακή μυοπάθεια που προκαλείται από ανεπάρκεια ταυρίνης).
Σε ορισμένες ασθένειες υπάρχει επίσης αύξηση στις πρωτεϊνικές απαιτήσεις. Ασθένειες όπως η σηπτική περιτονίτιδα, η οξεία παγκρεατίτιδα, τα εγκαύματα , η ενεργειακή ανεπάρκεια απαιτούν διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες.
Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου απαιτείται περιορισμός πρωτεϊνών προκειμένου να βελτιωθούν τα κλινικά σημεία και ακόμη να βελτιωθεί η επιβίωση. Ασθενείς με ηπατική εγκεφαλοπάθεια μπορεί να βελτιωθούν όταν διατρέφονται με δίαιτες με μειωμένη περιεκτικότητα πρωτεϊνών.
Στην περίπτωση της χρόνιας νεφρικής νόσου ο περιορισμός των πρωτεϊνών και του φωσφόρου έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει την επιβίωση και στους σκύλους και στις γάτες. Τα ζώα με νεφροπάθειες που έχουν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τον περιορισμό της πρωτεΐνης καθώς ο βαθμός πρωτεϊνουρίας μειώνεται. Η πρωτεϊνουρία μειώνεται και η αλβουμίνη του αίματος διατηρείται.
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται με αυξανόμενη επιτυχία στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη σε γάτες (με ταυτόχρονη μείωση των υδατανθράκων) και την παχυσαρκία τόσο στις γάτες όσο και στους σκύλους. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη σε διαβητικές γάτες και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αναστροφή σε μη διαβητική κατάσταση (έως 40% των περιπτώσεων). Τα παχύσαρκα ζώα που τρέφονται με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι χάνουν βάρος και διατηρούν συμπαγή την μυϊκή μάζα του σώματος. Η πρωτεΐνη πιστεύεται ότι προάγει την κορεσμό και ρυθμίζει το μεταβολισμό, διευκολύνοντας έτσι την απώλεια βάρους. Επιπλέον, τα αμινοξέα όπως η λυσίνη και η καρνιτίνη έχουν επίσης αναγνωριστεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους και τη διατήρηση της άπαχης μυϊκής μάζας του σώματος.
Ο ρόλος των λιπιδίων στη ρύθμιση των ασθενειών
Δεδομένου ότι η φλεγμονή παίζει κεντρικό ρόλο σε πολλές ασθένειες, ο χειρισμός της φλεγμονώδους αντίδρασης με την αλλαγή της σύνθεσης της τροφής έχει καταστεί σημαντικός στόχος της θεραπείας.
Ισχυρά προφλεγμονώδη εικοσανοειδή, λευκοτριένια και θρομβοξάνη παράγονται από τον μεταβολισμό του αραχιδονικού οξέος (ΑΑ),ενός πολυακόρεστου λιπαρού οξέος (δηλαδή ωμέγα-6 λιπαρά οξέά).
Η προσθήκη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις μεμβράνες των κυττάρων .Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αναγνωριστεί ότι αυξάνουν τη νεφρική ροή του αίματος, βελτιώνουν τον ρυθμό σπειραματικής διήθησης, μειώνουν τη συστηματική υπέρταση και μεταβάλλουν ευνοϊκά τη δραστικότητα των λευκοκυττάρων και την παραγωγή κυτοκίνης. Αυτά τα αποτελέσματα θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμα στη διαχείριση της χρόνιας νεφροπάθειας.
Δίαιτα σχεδιασμένη για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας συμπληρώνεται επίσης με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία πιστεύεται ότι είναι χρήσιμα στη ρύθμιση της φλεγμονής.
Στη ρύθμιση των καρδιακών παθήσεων, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών, βελτιώνουν την καρδιακή καχεξία και μειώνουν δραματικά ορισμένους τύπους αρρυθμιών. Άλλες καταστάσεις που πιστεύεται ότι ωφελούνται από τη συμπλήρωση της τροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν δερματολογικές παθήσεις, δυσλιπιδαιμίες και ορισμένους καρκίνους.
Περίληψη
Είναι σαφές ότι τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο σε διάφορες ασθένειες που επηρεάζουν τα ζώα συντροφιάς. Η συμπλήρωση ορισμένων θρεπτικών ουσιών, καθώς και ο περιορισμός άλλων μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση και τη διαχείριση πολλών διαταραχών. Διεξάγονται περαιτέρω έρευνες για την ανάπτυξη και άλλων δυνητικά χρήσιμων στρατηγικών διατροφικής προσέγγισης.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Λαδιού Ψαριών και του Λαδιού Λιναρόσπορου
Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που προέρχονται από το λάδι ψαριών και αυτών που προέρχονται από το λάδι λιναρόσπορου (λάδι φυτικής προέλευσης). Και το λάδι ψαριών και το λάδι από λιναρόσπορο προμηθεύουν τον οργανισμό με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά μόνο το λάδι ψαριών περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει προβλήματα του δέρματος (δερματίτιδες), των αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδες) , των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και άλλων προβλημάτων Επίσης τα EPA και DHA λιπαρά οξέα βοηθούν να βελτιώνεται η ποιότητα του δέρματος και του τριχώματος.
Το λάδι από λιναρόσπορο περιέχει υψηλό ποσοστό ALA ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (άλφα – λινολενικό οξύ) και όχι EPA και DHA λιπαρά οξέα. Το λάδι από ψάρια είναι μια άμεση πηγή από EPA και DHA λιπαρά οξέα.
Μπορεί ο σκύλος να αφομοιώσει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από Λάδι φυτικής προσέλευσης όπως είναι το Λάδι Λιναρόσπορου;
Το Λάδι Λιναρόσπορου, περιέχει 55-70% ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ALA (άλφα – λινολενικό οξύ) τα οποία πρέπει να μετατραπούν από τον οργανισμό σε DHA και EPA για να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του δέρματος (δερματίτιδες), των αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδες) , των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και άλλων προβλημάτων , καθώς και στην συνδρομή για βελτίωση της ποιότητας του δέρματος και του τριχώματος.
Οι σκύλοι έχουν την δυνατότητα να μετατρέψουν κατά προσέγγιση 10 – 15% των ALA λιπαρών οξέων σε EPA και DHA λιπαρά οξέα. Εάν λάβουμε υπόψιν το περιεχόμενο των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο Λάδι Ψαριών (2,1g DHA/EPA/100gr Λάδι Σολομού) και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο Λάδι Λιναρόσπορου(23,0g ALA/100gr Λάδι Λιναρόσπορου) μπορεί εύκολα κάποιος να υπολογίσει ότι η ίδια ποσότητα λαδιού λιναρόσπορου μετατρέπεται στην ίδια ή ακόμα και σε μεγαλύτερη ποσότητα DHA και EPA(2,3g – 3,45g DHA/EPA/100gr Λάδι Λιναρόσπορου).
Υπάρχουν έρευνες οι οποίες περιγράφουν ότι στην ουσία, οι οργανισμοί έχουν την δυνατότητα να μετατρέπουν την ποσότητα των ωμέγα-3 ALA λιπαρών οξέων σε ωμέγα-3 EPA/DHA λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για έναν φυσιολογικό υγιή οργανισμό. Ότι δεν μετατραπεί σε EPA/DHA, χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας από τον οργανισμό.
Συμπερασματικά, η έλλειψη δυνατότητας των σκύλων να αφομοιώσουν συγκεκριμένα λάδια φυτικής προέλευσης οφείλεται σε παρεξήγηση και μη έγκυρη φήμη σχετικά με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σε περίπτωση που ο σκύλος ή η γάτα σας αρνείται να καταναλώσει Λάδι Ψαριού, δεν υπάρχει καμία άλλη πιο απλή και θρεπτική εναλλακτική λύση από το Λάδι Λιναρόσπορου ή το Λάδι Κάνναβης.
Κάθε ράτσα έχει το δικό της μέσο όρο ζωής. Γενικώς οι μεγαλόσωμες ράτσες έχουν μικρότερο μέσο όρο ζωής από τις μικρόσωμες ράτσες.
Ο μέσος όρος ζωής ενός κατοικίδιου επηρεάζεται από:
Φυσιολογικές αλλαγές του οργανισμού με την πάροδο της ηλικίας
Σταδιακή μείωση της λειτουργικότητας πολλών οργάνων με την πάροδο του χρόνου. Σε προχωρημένη ηλικία τα περισσότερα όργανα του ζώου έχουν 10-20% μείωση της λειτουργία τους. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι πρέπει να αξιολογούνται ατομικά, αξιολογώντας τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις λειτουργίες των οργάνων τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Επιδράσεις στον μεταβολισμό
Σε προχωρημένη ηλικία, υπάρχει περίπτωση η συνολική καθημερινή απαιτούμενη ενέργεια του σκύλου να μειωθεί κατά 30-40% λόγω της μείωσης ενεργοποίησης του μεταβολισμού και της μείωσης της φυσικής δραστηριότητας.
Δέρμα
Στόμα
Ουροποιητικό σύστημα
Νεφρική ανεπάρκεια - σημαντική αιτία θανάτου των σκύλων. Πιθανές ενδείξεις:
Μυοσκελετικό σύστημα
Καρδιαγγειακό σύστημα
Άλλα συστήματα
Συμπεριφορά
Υποστήριξη διαιτολογίου ηλικιωμένων σκύλων
Αλλαγή δίαιτας
Με την πάροδο της ηλικίας χρειάζεται αλλαγή δίαιτας:
Ποσότητες
Συχνότητα
Ολιστική ξηρή τροφή νοείται εκείνη η ξηρή τροφή των ζώων συντροφιάς που αντιμετωπίζει τον οργανισμό ως σύνολο, του οποίου όλα τα μέρη πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους, για να επιτευχθεί καλύτερη σωματική υγεία, ζωτικότητα και βιωσιμότητα. Είναι ουσιαστικά η ολοκληρωμένη διατροφή που βασίζεται σε απόλυτα φυσικά συστατικά υψηλής ποιότητας, τα οποία είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και είναι απαλλαγμένα από συντηρητικά, χημικά και χρωστικές.
Οι ολιστικές τροφές ανήκουν πάντα στην ανώτατη κατηγορία ποιότητας των τροφών και η φιλοσοφία τους είναι η παροχή τροφής που να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη στη φυσική διατροφή των ζώων.
Οι ολιστικές τροφές δεν περιέχουν δημητριακά, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, που, διατροφικά, δεν προσφέρουν τίποτα στον σκύλο ή στη γάτα, αλλά αντίθετα προκαλούν αλλεργίες και πεπτικές ή δερματικές διαταραχές. Περιλαμβάνουν ισορροπημένα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εκπληρώνουν έναν συγκεκριμένο διατροφικό σκοπό, υποστηρίζουν την υγεία του ζώου και εξασφαλίζουν ευεξία.
Το βασικότερο συστατικό της ολιστικής διατροφής είναι οι ζωϊκές πρωτεΐνες. Η κυριότερη πηγή πρωτεΐνης είναι το φρέσκο, ελεγμένο κρέας, ανθρώπινης κατανάλωσης, από ζώα χωρίς ορμόνες, στεροειδή και αντιβιοτικά, μεγαλωμένα υπό φυσιολογικές συνθήκες, ελευθέρας βοσκής. Για την πληρότητα της τροφής συχνά χρησιμοποιείται ολόκληρο το σφάγιο ή αυτούσια κομμάτια του, συμπεριλαμβάνοντας και τα κόκκαλα, όπως θα τρεφόταν το ζώο στη φύση. Το αποτέλεσμα είναι να παρέχονται με φυσικό τρόπο συστατικά, όπως πχ χονδροϊτίνη, ασβέστιο, φώσφορος, αντί να προστίθενται τεχνητά. Συμπληρωματικά, ως πηγή πρωτεΐνης προστίθενται στην ξηρά τροφή και ψάρι, αυγά και συκώτι, τα οποία με την πλούσια περιεκτικότητά τους σε Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα είναι σημαντικά για το δέρμα, το τρίχωμα και την ανάπτυξη του σκύλου ή της γάτας. Τέλος, στα περισσότερα προϊόντα ολιστικής τροφής προστίθενται και ειδικές πρώτες ύλες, που περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλες ζωτικής σημασίας ουσίες, που δρουν θεραπευτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέρουν αίσθηση κορεσμού και παρέχουν ενεργή προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Τέτοια συστατικά είναι η μαγιά μπύρας, το ψύλλιο, το ιπποφαές, ο λιναρόσπορος και τα βότανα.
Η κατανάλωση ολιστικής τροφής συμβάλλει στην ενεργητικότητα του σκύλου ή της γάτας, με αποτέλεσμα να βοηθάει στην αποτροπή της παχυσαρκίας ηλικιωμένων, στειρωμένων ή γενικά νωθρών ζώων. Παράλληλα, είναι απολύτως ανεκτή ακόμα και από ζώα που παρουσιάζουν ευαισθησία στο πεπτικό τους σύστημα, αρκεί να εισαχθεί σταδιακά στις διατροφικές τους συνήθειες. Επίσης, μειώνει αισθητά τις αλλεργίες σε σκύλους και γάτες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη συνολική υγεία του ζώου, βοηθώντας την αποφυγή ασθενειών.
Φρέσκο, πρωτεΐνη, κρέας
Η διαφορά στο «κρέας» όταν οι συσκευασίες αναγράφουν:
ΦΡΕΣΚΟ (FRESH) – Σε τι μορφή χρησιμοποιείται; Πώς επηρεάζει την τροφή; Δεν είναι το ίδιο με το αφυδατωμένο κρέας, απλώς με την αντίθετη μέθοδο επεξεργασίας;
Αναγράφεται το ποσοστό του φρέσκου κρέατος σε υγρή ή ξηρή μορφή;
Αναγράφεται η ποσότητα υπό τη μορφή φρέσκου κρέατος, μέσω της μεθόδου «ανάμειξη σε μπωλ» – αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η φόρμουλα αντιπροσωπεύει το 100%, και καθώς προσθέτουμε τα επιμέρους συστατικά, μετράμε το ποσοστό τους μέσα στο μπωλ. Έτσι, σε ένα μπωλ μπορεί να έχουμε, για παράδειγμα, 40% φρέσκο αρνί και μετά άλλο ένα ποσοστό αρνιού και ούτω καθεξής.
Πώς μοιάζει το φρέσκο κρέας; Πώς αποθηκεύεται; Πώς γίνεται η επεξεργασία του;
Είναι μια ομοιογενώς αλεσμένη πάστα (γαλάκτωμα). Αγοράζεται από σφαγεία, από τα οποία προμηθευόμαστε και συστατικά για τις κονσέρβες που παράγουμε στο εργοστάσιό μας. Η πάστα αυτή, πριν την επεξεργασία της, έχει σύντομη ημερομηνία λήξης κάποιων ημερών. Ένα μέρος χρησιμοποιείται για τις κονσέρβες και ένα μέρος για την παραγωγή κροκέτας. Αποθηκεύεται χωριστά από την ξηρής μορφής πρώτη ύλη σε σφραγισμένο δοχείο το οποίο ψύχεται.
Οι υψηλής ποιότητας κροκέτες που παρασκευάζονται με φρέσκο κρέας πρέπει να περιέχουν επίσης και λίγο αφυδατωμένο κρέας (όπως οι δικές μας) προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης, ώστε οι κροκέτες να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη θρεπτική αξία που πρέπει. Το ανώτατο όριο για την παραγωγή μιας ποιοτικής ξηράς τροφής είναι να περιέχει 40% φρέσκο κρέας. Αν κάποιος ισχυριστεί ότι οι κροκέτες του περιέχουν, για παράδειγμα, 70% φρέσκο κρέας, τότε οι κροκέτες δεν είναι τόσο θρεπτικές.
Χρησιμοποιούμε μόνο αφυδατωμένο κρέας και μαλακούς ιστούς. Δεν χρησιμοποιούμε οστεάλευρα στα προϊόντα μας. Το κρέας μας δεν περιέχει ράμφη, πόδια, κόκκαλα, αίμα ή φτερά.
Γιατί φρέσκο κρέας;